PRAVA ISTINA

KULT U GORIČANU? U prostoru bivšeg Zelengaja: Ne, ne plešemo goli na mjesečini!

Prije nekoliko mjeseci počele su kolati glasine o 'kultu koji je kupio Izletište Zelengaj'. Šaputalo se tako da je Zelengaj kupila neka vjerska organizacija, kult, te da se tamo sad održavaju sumnjiva noćna raskalašena okupljanja

Početkom godine donjim Međimurjem odjeknula je vijest – popularni Zelengaj u Goričanu je prodan! Nagađalo se tko će ga preuzeti, hoće li ugostiteljska ponuda i dalje biti tako dobra, hoće li se možda urediti ili proširiti. No nakon nekog vremena počele su kolati čudne glasine među stanovnicima Goričana, ali i obližnjih naselja.

Govorilo se kako je Zelengaj preuzela vjerska organizacija, da su prostore pretvorili u hram te da se cijele dane samo klanjaju kipovima. Mašta mještana išla je još dalje, spominjalo se djelovanje misterioznih kultova pa čak i organiziranje raskalašenih ponoćnih okupljanja. No istina je daleko pozitivnija od nagađanja i glasina.

Ne, mi ne plešemo goli na mjesečini
Eni Buljubašić

„Ne, mi ne plešemo goli na mjesečini”, u šali nam govori Eni Buljubašić, voditeljica Mohanji centra mira Hrvatska koji je otvorio svoja vrata 16. ožujka ove godine u prostoru bivšeg Zelengaja.

„Misija Mohanji centra mira Hrvatska, ali i globalne Mohanji fondacije sa sjedištem u Švicarskoj jest učiniti svijet boljim mjestom. Vođeni ljubavi i suosjećanjem, trudimo se pomoći svakom živom biću kojem je potrebna pomoć i podrška, bilo materijalna, emocionalna ili duhovna. Naš rad se temelji na dva glavna postulata: nenasilju i autentičnosti – budi svoj! Centar u Goričanu otvoren je svima, ako je netko gladan, nahranit ćemo ga. Ako nekome treba odjeća, odjenut ćemo ga. Ako je nekome potrebna emocionalna ili duševna pomoć, pružit ćemo ju. Kod nas će posjetitelji moći sudjelovati u meditaciji, jogi, opuštanju, naučit će kako se riješiti stresa, kako se vratiti sebi, svojoj suštini. Nudimo i ‘retreatove’, grupne programe koji traju i nekoliko dana za 50 do stotinu posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Rad u Centru bazira se na volontiranju, pa i ja sam volonterka. Nema nikakvih uvjeta za naše članove koji bi ih vezali za Centar, odnosno udrugu, pa nemamo ni članarinu. Mi vjerujemo u slobodu – ako želiš pomoći, učini to slobodnom voljom”, opisala je Eni Buljibašić ukratko djelovanje Centra mira.

Mohanji je inače humanitarac koji je posvetio svoj život služenju svijetu, ljudima i drugim živim bićima. Geslo Mohanji fondacije je „doprinosimo svijetu“. Taj se doprinos očituje kroz raznolike platforme, društva i pokrete kojima se svi ljudi mogu priključiti na osnovi svojih preferencija, znanja i želja. Krajem svibnja sam Mohanji je posjetio novootvoreni prostor Centra mira u Goričanu.

Na naše pitanje zašto su odabrali baš Goričan, Eni odgovara: „Dugo smo tražili odgovarajuću lokaciju. Globalna Mohanji fondacija uvjetuje izgled lokacije, odnosno uvjete koje mora zadovoljiti kako bi postala jedan od centara. Mora imati dosta zelenila, biti izdvojena, u prirodi, da ima potok ili rijeku ili jezero te da ima osnovnu infrastrukturu. Lokalni članovi naše udruge predložili su nam Zelengaj kao savršeno mjesto i kontaktirali smo prijašnje vlasnike koji su bili spremni na prodaju. U ožujku smo tada i službeno otvorili naša vrata. A i Međimurci slove kao odlični domaćini, radišni i druželjubivi. Saznali smo da i kod vas ima puno OPG-ova i lokalnih proizvođača hrane. To je odlično jer ćemo od njih kupovati hranu. Svi naši centri diljem svijeta su zapravo veganski i lokalno uzgojeno voće i povrće je vrlo važno. Čak smo i sami u Centru u Goričanu posadili vrt, začine i voćke”.

„Do sada nismo naišli na izazove u našem radu u Goričanu, samo na puno upitnika nad glavama lokalaca. Mi poštujemo svaku vjeru i porijeklo svakog čovjeka. Planiramo uskoro postaviti maleni hram indijskim duhovnim majstorima, ali i kapelicu kršćanskim svecima. Zašto? To će biti mjesta čiste energije, duhovna mjesta za meditaciju, molitvu, promišljanje i oslobađanje. Možda vam se sada činimo čudnima i nepoznatima, no posjetite nas ovog vikenda na Danima otvorenih vrata udruga u Goričanu i uvjerite se u našu dobronamjernost i korisnost naših programa. Svi su kod nas dobrodošli” poziva Eni Buljubašić.

Centar je trenutno otvoren svakog četvrtka u večernjim satima te se s članovima udruge može meditirati, baviti se jogom te razgovarati.

Ovdje PREUZMITE program Centra mira povodom Dana otvorenih vrata udruga.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije