LJETO JE TU?

LIPANJSKA PROGNOZA Dolazak vrućina na vidiku

Ulaskom u drugu polovicu lipnja ulazimo u prognozu proširenog dometa

Severe weather je objavio dugoročnu prognozu za lipanj koja pokazuje da će se vrijeme toplije od uobičajenog zadržati veći dio mjeseca nad jugom istočne, srednje i sjeverne Europe, dok se na sjeverozapadu očekuje nestabilnije vrijeme.

Prognoza za drugi tjedan lipnja

Predviđa se da će drugi tjedan biti sličan onom na početku mjeseca. Glavna razlika je snažniji greben visokog tlaka iznad srednje i istočne Europe. Područje niskog tlaka ostaje nad sjeverozapadnom Europom, zbog čega bi se niže temperature trebale održati nad sjeverozapadom, dok će nad središnjim dijelovima i jugoistokom Europe biti toplije, prenosi Index.hr

Blaža atlantska zračna masa održava temperaturu pod kontrolom iznad Islanda, Velike Britanije, Irske i dijelova Skandinavije i zapadne Europe. Toplija zračna masa proširit će se prema srednjoj, južnoj i istočnoj Europi.

Početkom drugog tjedna lipnja u istočnoj i srednjoj Europi i na jugoistoku temperature će dosezati 30 stupnjeva. U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature će biti između 12 i 16°C, dok će u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj biti tek nešto više od 20°C. U Hrvatskoj bi trebalo biti 23°C.

Prognoza pokazuje više oborina u regijama s nižim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i dijelove Skandinavije, zapadne i središnje Europe. Povećana količina oborina u regijama s temperaturama iznad normale, poput Poljske, na primjer, može ukazivati ​​na pojačane grmljavinske oluje.

Manje oborina i sušniji uvjeti predviđaju se za južnu polovicu Europe pod utjecajem anomalije visokog tlaka.

Prognoza za drugu polovicu lipnja

Ulaskom u drugu polovicu lipnja ulazimo u prognozu proširenog dometa. Iako su se prethodnih mjeseci ove prognoze pokazale točnima, ovu prognozu ipak treba uzeti s rezervom.

Najnovija produžena prognoza za treći tjedan lipnja pokazuje da se anomalija niskog tlaka pomiče prema jugu, izravno iznad Velike Britanije i Irske, dok se greben visokog tlaka diže dalje prema sjeveru i s drugim područjem visokog tlaka iznad južne Europe.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije