KULINARSKO UMIJEĆE

GASTRONOMSKO NATJECANJE Koja je tajna nagrađenog kotlića?

U slavljeničkom ludilu uhvatili smo ekipu „Stare čonte”, Dragutina i Antuna Drka, Ivana Hranilovića i Ivana Ratajeca, te ih zamolili da nam otkriju tajnu nagrađenog kotlića

U subotu, 1. lipnja, u sklopu proslave Dana Općine Podturen, održalo se natjecanje u kuhanju kotlića naziva 1. turenski kotlić. Ova gastromanifestacija okupila je čak 14 ekipa s područja Općine, a kuhalo se od 12 do 17 sati nakon čega je slijedilo ocjenjivanje i podjela porcija.

Iako je konkurencija bila jaka, tročlano ocjenjivačko povjerenstvo (Dražen Posavec, predsjednik NK Podturen, predsjednica MO Ferketinec, Marina Novak i Vjenceslav Hranilović, predsjednik Općinskog vijeća) titulu najboljeg kotlića dodijelilo je Društvu sportske rekreacije „Sport za sve” Mura Ferketinec.

Ekipa „Malo pečemo” osvojila je drugo mjesto (usprkos jakom lobiranju gemištima), dok je ekipa iskusnih kulinarskih veterana „Stare čonte” osvojila treće mjesto. Ocjenjivači su bilo složni – svi su kotlići bili odlični, a odluka je teško pala.

U slavljeničkom ludilu uhvatili smo ekipu „Stare čonte”, Dragutina i Antuna Drka, Ivana Hranilovića i Ivana Ratajeca, te ih zamolili da nam otkriju tajnu nagrađenog kotlića.

„Tajna nije u starim kostima, tj. čontama, već u jeziku. Naime, vrsni kuhar ima i vrsni jezik za raspoznavanje začinjenosti jela. Osim toga, umjesto ulja, za dinstanje luka koristimo domaću mast.

Naravno, i temeljac mora biti dobar. Na početku se u kotlić stavlja junetina, a nakon sat i pol se stavlja svinjetina. I onda se sve lijepo poklopi. U kotlić se u procesu kuhanja ulije i malo vina… a malo više se ulije u nas”, u šali priča Ivan Ratajec.

„Sve tajne ne smijemo reći, inače ćemo sljedeće godine imati jaku konkurenciju”, zaključuje ponosno Dragutin Drk.

Bez obzira na titulu, vjerujemo da su se svi natjecatelji zabavili danas na 1. turenskom kotliću, a za završetak odličnog dana na nogometnom igralištu NK Podturen danas svira grupa „Atomi”.

Čestitamo svim natjecateljima i organizatorima na odličnoj manifestaciji!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije