jubilarni dani šibe i ribe

VIDEO I FOTO Počeli Dani šibe i ribe: Dvadesetak udruga pripremalo riblje specijalitete za prste polizati

Ribijada je protekla u veseloj i opuštenoj atmosferi, uz puno smijeha i dobrog raspoloženja

Ovogodišnji Dani šibe i ribe, jubilarni 20., započeli su Ribijadom koja se održala preko puta Osnovne škole Jože Horvata u Kotoribi. Dvadesetak mjesnih udruga okupilo se kako bi pokazali svoje kulinarske vještine u pripremi raznih ribljih specijaliteta.

Mnoštvo posjetitelja uživalo je u delicijama koje su pripremili vrijedni članovi udruga, a čule su se samo pohvale za njihov trud i kulinarske majstorije. Ribijada je protekla u veseloj i opuštenoj atmosferi, uz puno smijeha i dobrog raspoloženja.

Načelnik Općine Kotoriba, Dario Friščić, pohvalio je sve udruge i goste koje su sudjelovale i pozvao ljude da posjete Kotoribu. Posebno je istaknuo kako sutra vozi besplatan vlak iz Varaždina, što je sjajna prilika za sve one koji žele doći i uživati u manifestaciji.

Istovremeno, održana je dječja predstava “Od puteljka pa do vode – praščićeve lude zgode”, koja je privukla mnoge najmlađe posjetitelje. Predstava je bila obogaćena žonglerom, balonima i dječjim tetovažama, što je dodatno razveselilo djecu.

Današnji program završava besplatnim koncertom Opće opasnosti ispod velikog šatora kod škole, gdje će Pero Galić i ekipa podići publiku na noge i osigurati nezaboravan završetak prvog dana manifestacije.

Nedjeljni program započinje jutarnjom Svetom misom u župnoj crkvi. Za sve posjetitelje Općina Kotoriba je osigurala poseban vlak koji iz Varaždina kreće u 13:24 sata, a u Kotoribu stiže u 14:13 sati. (Polasci: Varaždin 13:24, Čakovec 13:36, Čakovec Buzovec 13:40, Mala Subotica 13:47, Čehovec 13:53, Donji Kraljevec 13:57, Donji Mihaljevec 14:05). Od 14 do 18 sati svoja vrata otvara etno zbirka na starom farofu u organizaciji Društva žena dok će u holu Osnovne škole Jože Horvata od 14 do 19 sati biti postavljena izložba fotografija na temu “ Sto godina košaraštva u Kotoribi”.

Općina Kotoriba prijavila je “Umijeće i vještinu pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe” za upis nematerijalnog kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara RH pa ćemo i ove godine na poseban način prezentirati umijeće koje je obilježilo značajan dio povijesti Kotoribe kroz “Kotoripsko korpaško selo” u kojem će se od 14:00 sati prikazivati nekadašnji način izrade košara od pripreme materijala do finalnog proizvoda od vrbove šibe. Svi zainteresirani posjetitelji moći će se aktivno uključiti u prikazane procese od pripreme materijala do izrade košare.

U 15:00 sati ispod šatora svoj su program pripremile Mažoretkinje Kotoribe, KUD Kotoriba i finalistica Supertalenta 2023. Kiara Cenko iz Kotoribe. Za kraj nedjeljnog programa nastupa poznati hrvatski tamburaški sastav Gazde.

Oba dana manifestacije najmlađi će moći uživati u zabavnom parku u blizini šatora, a za djecu će u nedjelju posebna atrakcija biti i lov ribe u bazenu. Povodom dvadesete godišnjice Dana šibe i ribe vozit će turistički vlakić kojim će posjetitelji moći razgledati Kotoribu i sve njezine ljepote i znamenitosti.

Uz bogatu gastronomsku ponudu u subotu i nedjelju, posjetitelji će moći kušati i poznati specijalitet – šaran na rašljama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije