TIŠINA, SNIMA SE

NAŠA POVIJEST U Čakovcu se snima ‘hrvatski Game of Thrones‘

Riječ je o najvećem kinematografskom projektu u povijesti Međimurske županije, a u fokusu su dvije velike hrvatske povijesne ličnosti

U polumračnoj prostoriji plemićkog dvora sjedi žena, s posebnom dozom hrabrosti na licu koje u javnosti ne otkriva brige. Ipak, ima ih mnogo. Polako sa suzama na licu otvara i čita oproštajno pismo koje joj je poslao njezin suprug. Sve što želi je da mu oprosti ako ju je na bilo koji način povrijedio tijekom njihovog zajedničkog života. Jer tako je, kaže, „jednostavno moralo biti“. Snažna žena, koja se uvijek mogla osloniti na svoju drugu polovicu, odjednom ostaje sama.

Ova scena tek je začetak onog što se već sada naziva hrvatskim epskim spektaklom i najvećim kinematografskim projektom u povijesti Međimurske županije. U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu pod organizacijom Turističke zajednice Međimurske županije prikazane su prve scene filma „Urotnici“, emotivne priče o tragičnoj pogibiji hrvatskih plemića Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, piše Jutarnji List.

Polazište ove povijesne drame nije roman Eugena Kumičića „Urota Zrinsko- Frankopanska“, već kazališna drama koju je prije 40 godina napisao Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac.

Uspješna suradnja

„Urotnike“ je Gavran napisao daleke 1983. godine kao student dramaturgije te je imala nekoliko premijera u kazalištima. Temu je obradio kao životnu realističnu situaciju sa samo dva lika – Zrinskim i Frankopanom. No da bi se ova važna povijesna tematiku mogla prenijeti na filmsko platno, bilo je potrebno uključiti i druge elemente te još više obogatiti priču. Stoga je redatelju Bobbyju Bošku Grubiću, trostrukom dobitniku nagrade Emmy, potpuno prirodno došla ideja da Gavran bude scenarist i filmske verzije „Urotnika“. Između ostalog i zato što su ranije uspješno surađivali na kratkom igranom filmu „U zagrljaju rijeke“.

Ostatak članka pročitajte ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije