Ogranak Matice hrvatske Čakovec

ZANIMLJIVO PREDAVANJE Nataša Štefanec publici približila političko umijeće obitelji Zrinskih

O velikom interesu za temu predavanja posvjedočili su i natprosječan broj pitanja

Povodom Dana Grada Čakovca, uspostavljenog 29. svibnja u znak sjećanja na povelju kojom je grof Juraj IV. Zrinski stanovnicima Čakovca 1579. godine omogućio povlastice trgovišta, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec organizirao je predavanje dr. sc. Nataše Štefanec naslovljeno „Juraj IV. Zrinski (1549. – 1603.) i Čakovečko vlastelinstvo“.

Kao profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nataša Štefanec niz je godina posvetila istraživanju ranonovovjekovne hrvatske povijesti te je autorica najopsežnije hrvatske studije o Jurju IV. Zrinskom i njegovoj protestantskoj epizodi u povijesti Međimurja, „Heretik Njegova Veličanstva“. S plodnom znanstvenom karijerom predavačice uvodnim je govorom okupljene upoznala etnologinja Janja Kovač, voditeljica programa.

Predavanje – koje je zapravo održano u sklopu projekta „Popularna predavanja petkom u MMČ-u“, zbog važnog datuma ovog puta iznimno srijedom – na detaljan je, ali neopterećen način okupljenoj publici približilo ne samo povijest Međimurja i Čakovečkog vlastelinstva u 16. stoljeću, nego i kompleksne ženidbene politike kojima su se Zrinski povezali s najuglednijim obiteljima onodobne Habsburške Monarhije. Posebnu pozornost slušatelja zaokupili su opisi svakodnevice i kulinarskih običaja na Zrinskom dvoru.

O velikom interesu za temu predavanja posvjedočili su i natprosječan broj pitanja, odnosno duža slobodna rasprava nakon predavanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije