DAN OPĆINE PODTUREN

DANI OPĆINE PODTUREN Načelnik Perica Hajdarović: ‘Kanalizacija nam je i dalje u fokusu’

Povodom Dana Općine Podturen, načelnik Perica Hajdarović govori o protekloj godini i planovima za budućnost

Koji su najveći projekti realizirani u proteklom razdoblju?

Radilo se na projektnoj dokumentaciji uređenja centra naselja Podturen, uređenju raskrižja kod Područne škole Novakovec, dokumentacije za izgradnju kružnog toka na ulasku u Podturen, dokumentacije unutarnjeg uređenja društvenog doma Sivica, uređenja centra naselja Podturen sa sportskim objektom u iznosu od 10.625,00 eura, projektu odvodnje oborinskih voda Lončareva naselja kao i na izmjenama i dopunama dokumentacije za mlin u Podturnu.

Općinsko vijeće je usvojilo i odluku o sufinanciranju optičke infrastrukture. Priključak s 200 eura po domaćinstvu u cijelosti će financirati Općina. Projektna dokumentacija je „nevidljiva“, ali predstavlja značajan udio u proračunu Općine. Završeno je i uređenje okoliša objekta UNICEF-a u Lončarevu za što je utrošeno 25.548 eura te je postavljena i ograda vrijednosti 30.671 eura, što je s 15.000 eura sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, isto kao i odvodnju u Lončarevu s 21.000 eura. Završeno je i unutarnje uređenje društvenog doma Sivica u vrijednosti 98.521 euro, od čega je 37.000 financiralo spomenuto ministarstvo.

U društvenom domu u Podturnu uređena je kuhinja na što je utrošeno 19.912 eura. Obnovljene su i prostorije Nogometnog kluba Graničara Novakovec za iznos od 16.790 eura. U Podturnu su ugrađeni dodatni reflektori vrijednosti 15.350 eura isto kao i na igralištu Dubrave Sivica vrijednosti 4.750 eura, dok je u unutrašnjosti postavljeno grijanje na što je utrošeno 7.618 eura. Nadalje, 14.025 eura izdvojeno je za sustav navodnjavanja na igralištu Budućnosti Miklavec. Uređen je i objekt Sportsko-ribolovnog društva Ostriž Novakovec u vrijednosti 14.025 eura. Na groblju u Sivici postavljena je prilazna rampa vrijednosti 6.338 eura, dok su u Celinama po cijeni od 15.550 eura uređene javne površine. Nabavljena je ralica i posipač (6.331 eura) te traktor (18.699 eura) što je sufinanciralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (14.200 eura). Postavljene su i dodatne kamere za videonadzor na javnim površinama (28.498 eura).

Što slijedi?

Zbog procesa izmjene prostornog plana koji traje već gotovo godinu dana mnogi su projekti na čekanju. Tek nakon što Općinsko vijeće donese novi plan moći će početi realizacija projekta uređenja centra Podturna. U idućih 10 godina uslijedit će i gradnja novog objekta NK-a Podturen, dječjeg vrtića, dnevnog boravka za umirovljenike, prostorija za komunalne djelatnosti. Već duže planira se i kružni tok na ulazu u naselje, no problem je papirologija. Čekamo građevinsku dozvolu.

Kakvu socijalnu politiku provodi Općina?

Svim studentima koji se jave na natječaj dajemo stipendije od 70 do 140 eura mjesečno. U 2023. godini je stipendirano 40 studenata. Općina sufinancira i učenike obrtničkih zanimanja. Za uređenje kupljene nekretnine na području općine (starih kuća) dodjeljujemo do 3.000 eura. Omjer sufinanciranja vrtića je od 90 do 200 eura po djetetu. Za svako novorođeno dijete isplaćuje se naknada od 200 eura.

Koliko ima potencijala za razvoj turizma?

Naglašavamo prirodne ljepote. S Gradom Mursko Središće napravljen je idejni projekt uređenja poučne pješačko-biciklističke turističke staze na desnoj obali Mure od Murskog Središća do Podturna koji će se kandidirati na europske fondove. Skele Podturen, Miklavec i Novakovec uvrštene su u popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Uz Muru u naseljima Podturen, Miklavec i Novakovec postoje uređeni izletnički prostori koje posjetitelji koriste u obilasku. Općina se trudi u okviru svojih mogućnosti postaviti i mjesta za druženje izletnika uz Muru (kamine, stolove, klupe).

Jeste li zadovoljni suradnjom s Općinskim vijećem?

Jako je dobra i konstruktivna. Zahvaljujem vijećnicima na kritikama i prijedlozima kako bismo poboljšali život naših mještana.

Tko su ovogodišnji dobitnici općinskih priznanja?

Augustin Petrović, Rudolf Sršan, Ivan Zrna, Sabina Telebuh, Mladen Božić, Ljubica Kerhač i KUD Podturen.

Kakva je situacija oko izgradnje kanalizacije?

Nakon prošlogodišnje svečane sjednice povodom Dana Općine, kad sam najavio ostavku na mjesto načelnika ako se ne krene u nastavak gradnje kanalizacije, tijekom rujna prošle godine Međimurske vode kandidirale su projekt na Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Pred kraj godine odlučeno je da gradnja počne samo u Novakovcu i Ferketincu što su naselja najbliža pročistaču. Država sufinancira s oko 5,000.000 eura, a Općina 1,000.000 eura (10 posto) te će morati i asfaltirati ulice.

U ožujku ove godine Međimurske vode prijavile su na javni poziv i ostala naselja te čekamo rezultate. Za gradnju u Sivici, Celinama i Miklavcu morat ćemo osigurati značajna sredstva u proračunu, što pak može nepovoljno utjecati na ostale planove poput gradnje vrtića. S obzirom na sve navedeno i čekanje punih sedam godina, još uvijek razmišljam o mogućnosti da nekom drugom prepustim svoje mjesto. Nisam umoran i bez elana, ali nije mi svejedno kad mi mještani kažu: “Načelniče, zašto se gradi kanalizacija u Novakovcu, a ne u Sivici?” Kako da im objasnim da nemam utjecaja na nelogičnosti oko prioriteta gradnje? Na brojnim razgovorima oko kanalizacije uvijek je sve spremno i samo se čeka raspisivanje javnih poziva od iz europskih fondova.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3605

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije