dan grada čakovca

GRADONAČELNICA LJERKA CIVIDINI ‘Ono što radimo i gradimo dodatno će podići kvalitetu života u gradu’

Grad po mjeri čovjeka krilatica je koja se rado veže uz grad Čakovec i to s razlogom

Ulaže se u infrastrukturu, sadržaje i programe za sve generacije, osluškuju potrebe i želje javnosti. Grad Čakovec slavi svoj dan i postignuća organizirajući pritom bogati višednevni program. Velika trideseta obljetnica postojanja Grada Čakovca i 445. godišnjica otkako je Juraj IV. Zrinski dao gradske povlastice našem gradu bili su među ostalim povod za razgovor s gradonačelnicom Ljerkom Cividini.


Kakav je Vaš doživljaj Čakovca kao mjesta za život?


Prije svega, Čakovčanka sam, živim ovdje cijeli život i da, volim naš grad. Kad ga pogledam iz druge perspektive i usporedim s drugim sličnim gradovima u zemlji i inozemstvu, uvijek ima nešto po čemu smo bolji i ljepši i nešto što bismo voljeli promijeniti. Kao manji grad na svakom koraku dostupni su sadržaji za sve generacije, imamo visoki komunalni standard, razvijeno gospodarstvo, kraj smo koji vole mlade obitelji, a bilježimo i sve veći posjet turista.


Uz bogatu kulturu, povijest i sačuvan krajolik najveće bogatstvo su bez sumnje ljudi. Čakovčani su prepuni ideja, želje za što bogatijim društvenim životom i ljubavi prema svom gradu, a ta emocija je ono što se pamti kad se posjećuje i vraća u Čakovec. Sve što radim i što sam radila minulih godina bilo je usmjereno u razvoj grada, uvijek s jasnim ciljem da to bude za boljitak kraja u kojem živimo.


Koje su prednosti Čakovca, a koje eventualne mane s kojima se planirate „uhvatiti u koštac”?


Često govorim da je Čakovčanima izuzetno stalo do toga kako njihov grad izgleda, u kojem se smjeru razvija te kakve mogućnosti u njemu svi imamo. To je uz naše razvijene radne navike i gotovo idealnu veličinu za hrvatske uvjete glavna prednost. Za razliku od ranijih razdoblja, glas javnosti u gradu se u posljednje tri godine sluša, zainteresiranu javnost smo uključili u donošenje odluka važnih za naš razvoj. Rezultat je realizacija ili pokretanje projekata koji su godinama bili na listi čekanja. Prometnica prema Novom Selu Rok, ozelenjavanje grada, rekonstrukcija opasnih mjesta u prometu, nova škola i dječji vrtići samo su neki od primjera. Mnogo toga ćemo završiti u narednom razdoblju, a od toga će korist imati svi.


Mane? Mislim da smo prekritični prema sebi i često pretjerano skromni. Željela bih da svi više surađujemo oko tema koje su u općem interesu jer imamo primjera da su neki samo i isključivo protiv samo zbog da budu protiv. To bi ubrzalo procese odlučivanja, posebno u projektima koji su direktno usmjereni na povećanje kvalitete života u gradu.


Što se posljednje godine napravilo u Čakovcu? Na što ste posebno ponosni?


Protekla godina bila je vrlo dinamična. Obnovili smo prometnice i ulice poput dr. Ivana Novaka u Čakovcu, 34. inženjerijske bojne, Ulicu Marije Zidarić, Prvomajsku u Mihovljanu, rekonstruiramo cestu prema Novom Selu Rok, obnovljeni su domovi u Ivanovcu, Krištanovcu, Slemenicama, na mnogo mjesta u gradu postavljena je nova javna rasvjeta, uređene su pješačko-biciklističke staze, posađeno je na stotine stabala. Postavljena je solarna elektrana na čakovečkim bazenima. Vratili smo sve dugove i zatvorili sve dubioze koje je ostavila prethodna vlast.

To nam danas omogućuje da u nove planove i investicije ulazimo bez opterećenja, ali i da obveze plaćamo na vrijeme. Još je važnije to da unatoč tom naslijeđenom manjku ulaganja i investicije nisu stale, naprotiv. Od sredine 2021. godine do danas pripremili smo, proveli, partneri smo, izradili smo projektnu dokumentaciju ili imamo otvorene projekte u ukupnoj vrijednosti od oko 66 milijuna eura.

Prolongirali nismo ništa, sve što smo najavljivali je u nekoj fazi realizacije, no ne ovisi sve o nama, već i o ministarstvima, procedurama javne nabave i slično.


Već tri godine Čakovec aktivno surađuje s ostalim jedinicama lokalne samouprave te Županijom. Rezultati su urbano područje Čakovec temeljem čega će u naš grad i okolne općine doći bespovratnih 18 milijuna eura namijenjenih investicijama u javne sadržaje te naravno novi Regionalno edukacijsko-rehabilitacijski centar. Gradimo ga zahvaljujući suradnji ministarstava, Grada i Županije. Zajedno sa Županijom, a škola za djecu s teškoćama projekt je koji se tiče svih Međimuraca, pregovarali smo s ministarstvima te na kraju uspjeli.


Kakvi su Vam planovi?


Do kraja ove godine dobit ćemo dva dograđena dječja vrtića s prostorom za ukupno četiri skupine, a počet će i gradnja novog vrtića na jugu. Kad te investicije završe, liste čekanja za mjesto u jaslicama i vrtiću postat će prošlost. Imamo spremne projekte uređenja Trga Republike i za SRC „Mladost“ uređenje šetnice, amfiteatra, parkirališta sa solarnom elektranom, inovativni centar kreativnosti tako da čim se raspišu natječaji putem ITU mehanizama, počinjemo s realizacijom.

Čekamo i odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja za dogradnju II. osnovne škole Čakovec, izgradnju školske dvorane i učionica u Kuršancu te gradnju nove škole u sjevernom dijelu grada. Naime, napravljen je urbanistički plan uređenja, otkupljeno potrebno zemljište, a temeljem idejnog rješenja od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražena je suglasnost. Vjerujem kako će uskoro i biti ishođena kako bi se mogao izraditi glavni projekt i do 30. srpnja ove godine prijaviti na Nacionalni program oporavka i otpornosti za izgradnju nove škole. Tim projektima stvaramo uvjete za provođenje cjelodnevne nastave u našim školama.


Kakvi su programi, sadržaji, mogućnosti za sve kategorije građana, od djece do umirovljenika?


U nacionalnim okvirima prepoznatljivi smo brojim nadstandardima koje imamo na mnogim područjima. Od obrazovanja gdje sufinanciramo produženi boravak, prijevoz, radne bilježnice, provodimo posebni projekt zdrave školske užine, podupiremo izvannastvne aktivnosti, preko sufinanciranja rada udruga gdje putem javnih poziva podupiremo projekte u sportu, kulturi, zdravstvu, zaštiti okoliša i na još niz područja. Ta sredstva danas su gotovo udvostručena u odnosu na lani, a u odnosu na 2021. veća za čak dva i pol puta te iznose preko tri milijuna eura.

Socijalnim transferima pomažemo onima koji su se zbog inih razloga našli u teškim životnim situacijama, financiramo Pučku kuhinju, dajemo veće uskrsnice i božićnice našim umirovljenicima. Demografske pokazatelje nastojimo preokrenuti naknadama za novorođene te financiranjem vrtića i produženog boravka za djecu iz višečlanih obitelji. Nismo zaboravili ni naše građane treće životne dobi. Najveća udruga ovih se dana preselila u nove prostore u Perivoju Zrinskih.


Bez udruga i njihovog doprinosa javni život našeg grada bio bi puno siromašniji nego što jest. Posebno je to važno u mjesnim odborima gdje su upravo udruge nositelji kulturnog, sportskog i društvenog života. Osim sufinanciranja njihovih programa, znatna sredstva ulažemo u obnovu i izgradnju sportske, društvene i kulturne infrastrukture. Naglašavam da svako novo ili obnovljeno sportsko borilište, dom kulture, vatrogasni dom, koriste udruge te da su gotovo u potpunosti iskorišteni.


Koliko se ulaže u razvoj mjesnih odbora i jeste li zadovoljni njihovim aktivnostima?


Tko god prođe nekim našim mjesnim odborom, vidi da se svugdje gradi i radi. Uz veće investicijske projekte koji se uvelike sufinanciraju iz europskih fondova, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama Grada Čakovca pritom brine i o održavanju objekata i investicijama koje su potrebne građanima na području mjesnih odbora. Redovno se konzultiramo s predsjednicima mjesnih odbora o tome što građani trebaju i žele. Tako smo u dogovoru s njima uredili stolariju i sanitarne čvorove u društvenom domu u Kuršancu, započeto je uređenje prostora za tamošnji DVD.

Sanirali smo kuhinju u domu u Štefancu. Završeni su radovi na sanaciji krovišta i uklonjene tribine sa sportskog doma Šandorovec te je preuređen prostor za potrebe DVD-a i mjesnog odbora, a izrađene su zaštitne nadstrešnice s parkirališne strane i pomoćnog ulaza kod tamošnjeg društvenog doma. Završena je izrada i montaža zaštitne ograde oko nogometnog igrališta u Novom Selu na Dravi kao i montaža kabina za rezervne igrače i delegata, uređen je prilaz te zamijenjen pod u dvorani, uređena bina i nabavljen razglas.

Završena je izrada spuštenih stropova i zamijenjena dotrajala rasvjeta, sanacija zidova i stropova, zamjena podnih obloga te soboslikarski radovi u prostorima koje koristi mjesni odbor Ivanovec, a kupljen je i razglas, kod ivanovečkog sportskog doma postavljeno je i postolje za snimanje, a kod gornjovidovečkog DVD-a sanirana je fasada i zamijenjeni su dotrajali žljebovi. Također, kod sportskog doma u Ivanovcu izvedeni su asfalterski radovi, obnovljena je konstrukcija i zamijenjeni su koševi na sportskom igralištu.


Na sportskom domu u Mihovljanu zamijenjena je odvodna instalacija u prostorijama STK-a. U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Mačkovec stavljena su nova vrata za ulaz vozila te su sanirani sanitarni čvorovi. U tijeku je izrada troškovnika i priprema tehničke dokumentacije za uređenje dvorane društvenog doma.
U Žiškovcu je izvedena sanacija krovišta lugarnice i zamijenjena dotrajala limarija. Izvedena je elektroinstalacija s montažom rasvjetnih tijela kao i izvedba spuštenih stropova u dvorani i hodniku te sanacija zidova i stropova društvenog doma Krištanovec, završena je sanacija prizemlja te je nabavljena oprema za veliku salu. Ondje je i postavljena zaštitna ograda kod područne škole.


Što povodom Dana Grada poručujete sugrađanima?


Ove godine obilježavamo 445 godina dobivanja trgovačkih povlastica od Jurja IV. Zrinskog, kao i 30 godina postojanja grada u sadašnjim okvirima. Gledajući kroz povijest, najbolja razdoblja bila su ona u kojima smo o svom razvoju brinuli sami. Čakovčanima izgled i kvaliteta života u gradu u kojem žive izuzetno mnogo znači, ne libe se kritizirati, ali i predlagati programe koji bi poboljšali kvalitetu života svih nas.

To što smo grad koji ima uspješno gospodarstvo, razvijen društveni život, visoki komunalni standard, što velik dio poreznih sredstava usmjeravamo u obrazovanje, kulturu, sport i udruge općenito, što socijalnim transferima pomažemo potrebitima, zaslužni su upravo građani. Ponosna sam što sam gradonačelnica grada u kojem žive ljudi kojima nije teško zasukati rukave, razmjenjivati ideje i zanemariti razlike kad je u pitanju opći interes. Upravo je naš mentalitet i takav odnos prema zajedničkom jamstvo da će Čakovec i u budućnosti biti grad u kojem je lijepo i sigurno živjeti!


Drage sugrađanke i sugrađani, sretan vam Dan Grada Čakovca!

Kako riješiti deponij u Totovcu?


Treba napomenuti da Grad Čakovec nije jedini vlasnik GKP-a „Čakom“, već da su to uz njega i Općine Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Strahoninec, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec.
Prostorno-planskom dokumentacijom još 2012. godine previđeno je proširenje odlagališta te je „Čakom“ za novu kazetu ishodio sve potrebne dozvole. Također, do danas na adresu Grada nije došao niti jedan zahtjev ili prijedlog za promjenu prostornog plana, no i dalje vodimo računa o interesima i željama mještana te se odlagalište više neće širiti prema Totovcu. Štoviše, na dijelu zemljišta planira se zasaditi zelenilo dok se na drugom dijelu planira postaviti solarna elektrana.

Kakva je gospodarska slika grada?


Naše je gospodarstvo izvozno orijentirano, što je vrlo dobro, ima pozitivne pokazatelje, s trendom rasta. Važno je i to da dio trgovačkih društava dobit reinvestira u unapređenje svojih proizvodnih procesa i tehnološki razvoj. To pokazuje njihovu dugoročnu orijentaciju i brigu o konkurentnosti, a korist od toga imamo svi.
Ono što Grad čini je da ulaganjem u obrazovanje našoj djeci i mladima omogućuje stjecanje kvalitetnih i na tržištu rada konkurentnih vještina. Stipendiranjem studenata posredno utječemo na promjenu strukture gospodarstva. Više nismo grad kojom dominira nisko profitabilna industrija, već je mnogo manjih, inovativnih i prodornih tvrtki koje se bave novim tehnologijama. U mnogima rade ili su ih pokrenuli mladi, što pokazuje da smo odlična sredina za poslovanje.


Nedostatak kvalitetne radne snage je evidentni problem kojim se moramo pozabaviti svi. Vjerujem da ćemo suradnjom s gospodarstvenicima vratiti veći dio onih koji su posljednjih godina za poslom otišli u druge europske zemlje.

Radi se punom parom


Nakon završetka rekonstrukcija prometnica koje su u tijeku, strojevi se sele u središte gdje će se urediti novo raskrižje na sjecištu Mažuranićeve i Masarykove. Obavljat će se komunalna infrastruktura u kvartu iza Hotela „Park“, a najesen nastavljamo i s projektom ozelenjivanja grada, uređenjem novog parka u Martanama te obnovom onog ispred Doma za starije i nemoćne, kao i s obnovom i izgradnjom nove javne rasvjete u Ulici 34. inženjerijske bojne, Zrinsko-frankopanskoj i Vukovarskoj ulici. Nastavit će se i ulaganja u mjesnim odborima na području grada s ciljem poboljšanja kvalitete života svih građana.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3605

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije