DAN OPĆINE DOMAŠINEC

MARIO TOMAŠEK ‘Uvijek osluškujemo potrebe mještana’

Slušati potrebe mještana, podupirati rad udruga i pojedinaca i raditi na poboljšanju kvalitete života nit je vodilja čelništva Općine Domašinec koja slavi svoj dan

U posljednjoj godini realizirano je nekoliko projekata s kojima su i više nego zadovoljni, rekao nam je tim povodom načelnik Mario Tomašek.


– Odradili smo radove na plinskim instalacijama u svlačionicama sportskog objekta u Turčišću vrijedne nešto više od trideset tisuća eura. Maknuli smo stari i napravili novi poklonac svetog križa u Turčišću gdje smo rekonstruirali vatrogasni dom, što su radovi vrijedni više od 303 tisuće eura. Uz sve to odobreno nam je nekoliko projekata rekonstrukcije DVD-a Turčiće vrijednih 122,3 tisuće eura, što nam omogućuje nastavak obnove, a odobreni su nam novci za druge izmjene i dopune prostornog plana uređenja općine Domašinec. Druga faza radova na DVD-u Turčišće je u samom završetku, očekujemo primopredaju i to nam je trenutno najveća investicija.


Dugo se čekao vatrogasni dom.


Vatrogasni domovi imaju ključne uloge u našoj lokalnoj zajednici. Naši lokalni DVD-ovi, Domašinec i Turčišće, pružaju uslugu sigurnosti i zaštite za cjelokupno stanovništvo, omogućavaju brzu reakciju za hitne slučajeve požara, prirodnih nepogoda, prometnih nesreća i raznih drugih hitnih situacija. Vatrogasni dom pruža članovima DVD-a adekvatan prostor za redovne obuke i vježbe. Zahvalni smo što imamo lokalne vatrogasce, volontere na koje se možemo osloniti i u hitnim i teškim situacijama gdje je potrebno spašavati imovinu i živote, ali i u raznim radnim akcijama i druženjima, lokalnim manifestacijama. Moderni vatrogasni domovi na području općine Domašinec suvremeno su opremljeni i kao takvi omogućit će još učinkovitije djelovanje što će se odraziti na povećanje sigurnosti, a uz to pružaju i ekonomski doprinos jer se brzim reakcijama smanjuju nezaobilazne štete. Ne samo vatrogasni domovi kao građevine, već i svi članovi DVD-ova za našu lokalnu zajednicu predstavljaju jedan neprocjenjiv resurs čija važnost nadilazi reakcije kod gašenja požara, oni našoj lokalnoj zajednici osim brze reakcije pružaju i prevenciju te podršku, zajedništvo te promicanje društvene povezanosti i pozitivnih vrijednosti.


Radi se na unapređenju predškolskog odgoja?


Osnivanje, odnosno preuzimanje općinskog dječjeg vrtića, bilo je neophodno obzirom da se jedini privatni vrtić na području općine Domašinec planirao zatvoriti, a nama je iznimno važno poticati natalitet. Time dajemo direktnu podršku roditeljima, dugoročno ulaganje u rani odgoj i obrazovanje, u kvalitetnu skrb od najranijih godina naših mještana, što čini kvalitetne temelje za buduće obrazovanje kroz osnovu školu kako bi djeca bila sretnija i uspješnija na svom životnom putu, što je jedan od preduvjeta da ostanu u ovoj općini. Blizina vrtića svakako je dobrobit za roditelje i radi uštede vremena. Ulaganjem u ovaj projekt uložili smo u budućnost naše lokalne zajednice.


Kakva je komunalna infrastruktura?


Komunalna infrastruktura itekako utječe na kvalitetu života, gospodarstvo i ekonomski razvoj, a time i održivost cijele lokalne zajednice. Pruža osnovne životne potrebe bez kojih je suvremen život nezamisliv. Osim što je neophodna stanovništvu; vodovod, električna energija, održavane ceste i javne zelene površine, javna rasvjeta, parkovi, sportski tereni, ključna je za razvoj gospodarstva, gdje nam je cilj privući što više novih investitora kako bismo došli do novih radnih mjesta. Zato redovito radimo na održavanju nerazvrstanih cesta, javnih zelenih površina, javne rasvjete, a u planu je svakako i uvođenje kanalizacije.


Koji su Vam bili najveći izazovi?


Suočavamo se kao i svaka mala lokalna zajednica s nizom izazova. Osim onih koji se nameću prilikom planiranja i realiziranja raznih projekata, tu su i izazovi vezani uz natalitet, povezano sa starenjem stanovništva, i zadržavanja lokalnog stanovništva zbog kojih zapravo i provodimo brojne projekte. Naši ljudi su osnova i temelj ove lokalne zajednice. Cilj nam je vratiti mlade ljude koji zbog obrazovanja odlaze u veće gradove. Nedostatak privatnih investicija, spor napredak gospodarstva koji dovode do manjka kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta neki su od vodećih izazova.


Kakav je društveni i kulturni život?


Mještani se sve više uključuju u kreiranje razvoja lokalne zajednice, nude svoje sugestije, prijedloge, savjete, kritiziraju ako smatraju da je potrebno, a vodstvo općine u smislu općinskog načelnika i Općinskog vijeća razmatra sve što im se uputi i sukladno tome donosi odluke. To je moguće i kroz sve veći broj transparentnih javnih savjetovanja koja omogućavaju upućivanje prijedloga. Javne potrebe osiguravaju se kroz prijave projekata, programa i manifestacija udruga i vjerskih zajednica na javni natječaj, svake godine imamo sve više kvalitetnijih prijava. U općini aktivno još uvijek djeluje veći broj udruga koje organiziraju razne aktivnosti i manifestacije tijekom godine, od Božićnog sajma, Gulešijade, Utrke Murščak, ribičkih natjecanja i ostalih sportskih događanja. Tu su školske i predškolske priredbe.


Koje ciljeve ste si zadali?


Kad govorimo o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, tu je adaptacija vrtića i povećanje kvalitete boravka djece u vrtiću, potom povećanje stipendija. Sa strane gospodarstva planira se proširenje poslovne zone s ciljem privlačenja novih poslovnih partnera u našu općinu i tako smanjiti broj nezaposlenih u našoj općini i omogućiti dolazak zaposlenika, s namjerom da u našoj općini stvore svoj dom i ostanu. Udruge financiramo s višim iznosima u odnosu na prošlu godinu. Od projekata planira se Geografski informacijski sustav, sportsko igralište za više sportova u Turčišću, pješačka i trim staza.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3605

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije