Nije uvijek lako pogoditi vrijeme kuhanja jaja tako da ona budu 'savršeno' kuhana, ali uz par trikova to vam može poći za rukom, kao i jednostavno guljenje.
Uskrs je praktički već tu i ovih dana neizbježna su
kuhana jaja koja ćemo farbati, ali i jesti tijekom
narednih dana. Kako biste savršeno skuhali jaja, isprobajte
tehniku kuhanja na pari.
Postavite posudu za kuhanje na pari i drugu unutra, te ju
napunite vodom do dna gornje posude. U posudu stavite jaja, a kad
voda počne ključati, pustite ih da kuhaju 14 minuta.
Trik je u tome da ih odmah nakon kuhanja uronite u posudu s
ledenom vodom, pa će guljenje proći bez većih poteškoća. Osim što
će voda zaustaviti proces kuhanja, bjelanjak se može skupiti i
odvojiti od ljuske.
Kad krenete u proces guljenja, nemojte jajetu razbiti ljusku samo
na jednom mjestu. Rolajte jaje po ravnoj površini kako bi ljuska
popucala podjednako, a vaše jaje i prije samog guljenja izgledalo
poput mozaika. Probušite prstom mjesto gdje je najčešće zračni
džep (na dnu), i uronite jaje natrag u vodu kako bi se ljuska
jednostavnije odvojila.
Jaja možete oguliti i trešnjom, što je vjerojatno i najzabavniji
način. Stavite jaja u teglicu i dodajte malo vode, te dobro
protresite. Ljuska će se razbiti, a voda ju skinuti. Isperite ih
pod vodom kako biste uklonili preostalu ljusku.
Jaja nemojte guliti dok su još vruća jer će se opna teže odvojiti
i može vam stvarati poteškoće. Također, nešto starija jaja puno
ćete lakše oguliti od svježih.