KAK SE TO RADILO

OBIČAJ ŽETVE Članovi KUD-a Belica na Orehijadi uprizorili običaj žetve

Izvrsni Beličani na ovogodišnjoj Orehijadi izazvali najveći aplauz publike

Na ovogodišnjoj 10. Orehijadi – Festivalu oreha i sega kaj kcoj ide, članovi Kulturno-umjetničkog društva Belica svojim su nastupom oduševili publiku prikazavši tradicionalni običaj žetve. Ovaj kulturno-umjetnički program održan je u velikom i prepunom šatoru, a gledatelji su imali priliku doživjeti duh prošlih vremena kroz autentičnu izvedbu talentiranih članova KUD-ova iz cijele regije.

Belički KUD, poznat po svojoj predanosti očuvanju tradicije, iskoristio je sve svoje adute kako bi vjerodostojno prikazao običaj žetve. Njihova pažnja prema detaljima, od kostima do rekvizita, prenijela je publiku u vremena kada je žetva bila središnji događaj u životu svake seoske zajednice. Posebna pažnja posvećena je vjernom prikazu svih faza žetve, uključujući košnju, skupljanje snopova i završno slavlje.

Izvođači su bili raspoređeni prema dobi i iskustvu, te je svaki član imao svoju specifičnu ulogu. Najmlađi članovi KUD-a bili su zaduženi za lakše poslove poput skupljanja klasja, dok su stariji članovi pokazali svoje vještine u košnji i drugim zahtjevnijim zadacima poput oštrenja kosi. Publika je s oduševljenjem pratila svaki njihov pokret, nagrađujući ih gromoglasnim pljeskom svaki put kad su zaplesali na popevku koja se veže uz običaj žetve.

Predsjednik KUD-a Belica, Petar Janušić, nije krio svoj ponos na članove društva. – Ovo je za nas više od obične predstave, spleta pjesama i plesova. To je ujedno i način da našim mlađim generacijama prenesemo tradiciju i običaje koji su oblikovali identitet našeg kraja. Ponosan sam na svakog člana koji je dao svoj doprinos ovoj izvedbi, izjavio je Janušić.

Ovaj nastup zasigurno će ostati u sjećanju svih prisutnih, a KUD Belica nastavit će svojom predanošću i entuzijazmom doprinositi očuvanju kulturne baštine svojega kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije