važnost udomiteljstva

OTVORITE SVOJE SRCE U ugodnom druženju na preloškoj Marini možete iz prve ruke saznati sve o udomiteljstvu

Preloška Marina danas je mjesto obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva te svi zanteresirani mogu iz prve ruke saznati sve o ovoj plemenitom pozivu

Udomiteljstvo uistinu jest poziv jer nije lako odlučiti se na tako velik korak koji pak s druge strane, onome kome se pruži sigurnost doma može omogućiti kvalitetniji život i adekvatne uvjete za rast i razvoj.

Stoga su danas djeca iz udomiteljskih obitelji, ali i djeca koja su se zatekla na Marini provela ugodno vrijeme u zanimljivim radionicama preloškog Simsa ili pak vožnji labudolinama koja je bila dostupna svima.

Tom prilikom razgovarali smo s Petrom Takač, koja uz Adelu Janić i Daniela Rupića čini Tim za udomiteljstvo Županijske službe Međimurske županije.

-Danas obilježavamo drugi po redu Nacionalni dan udomiteljstva. Budući da smo mi županijski tim za udomiteljstvo, nastojimo pokriti cijelo Međimurje. Stoga smo prošle nedjelje bili u Murskom Središću, danas smo u Prelogu, a u ponedjeljak i utorak ćemo biti u Čakovcu.

Udomitelja uvijek nedostaje

-Udomitelja nam uvijek nedostaje, posebno je istaknula Petra Takač. Ovo je promotivna aktivnost gdje u druženju s udomiteljima i udomljenom djecom u opuštenoj atmosferi nastojimo svim zainteresiranim pružiti osnovne informacije o udomiteljstvu i što zapravo ono podrazumijeva.

Trenutno se u Međimurju nalazi 116 udomiteljskih obitelji, od čega je 91 udomiteljska obitelj za djecu, a ostalih 25 je udomiteljstvo za odrasle osobe, za starije, nemoćne i one koji su sami te nemaju nikog da se za njih brine. Također, sigurnost doma trenutno je u udomiteljskim obiteljima pronašlo oko 250 djece i 73 odrasle osobe.

Daniel Rupić nam je istaknuo tužnu činjenicu kako posebno starije osobe nemaju previše izbora, domovi su preskupi, a kada su osobe nepokretne i bez adekvatnih primanja situacija je još teža.

– Udomiteljstvo je prekapacitirano, u udomiteljskim obiteljima može najviše biti smješteno 3 djece i 4 odraslih korisnika. Međutim, nekad smo primorani i smjestiti i četvrto ili peto dijete u udomiteljsku obitelj, a to je onda i veća briga. Bilo bi idealno da se u udomiteljskoj obitelji može smjestiti po jedno ili dvoje djece te da se udomitelji u jednakom omjeru mogu posvetiti i svojoj i biološkoj djeci. – dodala je Petra Takač.

-Smještaju se djeca koja su u potrebi, koja u svojoj obiteljskoj situaciji nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, naravno uvijek s ciljem da se utvrdi mogućnost povratka u obitelj, ali ako to nije moguće onda s ciljem pronalaska trajnog stabilnog okruženja za dijete bilo kroz postupak posvojenja ili bilo koje druge oblike a s ciljem da se djetetu omoguće sigurni i stabilni uvjeti odrastanje. – istaknula je Adela Janić.

Ukoliko razmišljate o udomiteljstvu, želite otvoriti svoje srce ili imate bilo kakva dodatna pitanja slobodno se javite Timu za udomiteljstvo Županijske službe Međimurske županije na adresi Jakova Gotovca 9 ili na sljedeće brojeve telefone:

Adela Janić, dipl. soc. radnica. 040/391 952 ili 099/4391 920

Petra Takač, mag. psihologije 040/391 946 ili 099/6391 353

Daniel Rupić, mag. iur 040/391 923 ili 099/1638 116

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije