VELIKA OBLJETNICA

GORIČAN Održan okrugli stol uz obilježavanje sto godina od dolaska Andrije Lesingera za kantora

U Goričanu je 24. svibnja 2024.godine održan okrugli stol uz obilježavanje 100. godina od dolaska Andrije Lesingera za kantora u župu sv. Leonarda

U programu su sudjelovali prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec, Crkveni zbor župe sv. Leonarda i župnik Josip Drvoderić. Crkveno pjevanje u Goričanu ima tradiciju koliku i sama crkva i Župa.

Orguljaška služba u župi se spominje se od samih početaka jer su kantori(orguljaši) učili mještane i ujedno župljane pjevanju. Dolaskom Andrije Lesingera za orguljaša u župu sv. Leonarda u Goričan 22. svibnja 1924.godine, osnovan je Crkveni zbor koji i danas postoji te pjeva crkvene ali i svjetovne pjesme.

Profesor dr. Stjepan Hranjec i župnik Josip Drvoderić u svojim izlaganjima naglasili su važnost osnivanja crkvenih zborova u Međimurju a pogotovo kada je bilo pod mađarskom vlašću, kada se obavljala nasilna mađarizacija.

Glavu ulogu u očuvanju hrvatskog jezika su imali tadašnji kantori koju su sa svojim zborovima a kod misa pjevali hrvatske svete pjesme a što je bilo zabranjeno.

Kantor Andrija Lesinger je u službi u Goričanu bio više od 50.godina, on ne samo da je svirao orgulje već je pisao i skladao crkvene pjesme koje se i dan danas pjevaju kod svetih misa u Goričanu.

Crkveni zbor je danas izveo pjesme koje je napisao kantor Lesinger u čast zaštitnika župe sv. Leonarda, te u čast svetom Ivanu (pjeva se na Ivanje) i u čast svetom Florijanu (pjeva se na Frjanovo). Nakon okruglog stola svi okupljeni našli su se u vjeronaučnoj dvorani na lijepom i ugodnom druženju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije