DJECA ODMAH ORGANIZIRALA UTRKU

SVETI URBAN Veliki Kozlovčak opet je prohodan

Ima jedna općinska cesta, bolje reći poljski put, s kojim se u Štrigovi desetljećima muče

Riječ je o dionici koja se spušta s Velikog Kozlovčaka u Svetom Urbanu te kroz polja, vinograde i šume, uz bivšu “komunu” i slovensku granicu, izbija van kod potoka na Pesovčaku podno Stanetinca.

Tako sa zapadne strane u potpunosti obilazi Stanetinski breg, dom cijenjenih vinara.

Početak ceste s obje strane ima asfalt, kako od Kozlovčaka tako i od Pesovčaka, no poveznica je makadamska. Kiše ju sustavno uništavaju i pretvaraju u blatnu kaljužu koja bude neprohodna, čak i traktoristima.
No nešto se promijenilo.

Načuli smo da je dionica sanirana i 15. svibnja posjetili Veliki Kozlovčak. Uočili smo da je put trenutno u doista dobrom stanju, saniran. Nakon posljednje kuće (Nemeci), kod vinograda, zatekli smo veselo dječje društvo kako se utrkuje na uređenoj stazi bez prometa.

U vinogradu uz cestu bila je njihova baka Bernarda Kerman koja nam je kazala kako se unučad zove: Darija i David Kolić te Sara, Bruno i Vilim Dolinščak. Tu su negdje bili i roditelji, ujaci … bio je to savršen dan za radove u vinogradu i polju.

– Put je dosad bio u stvarno lošem stanju, voda ga je derala. Drago nam je da je popravljen, sad svi koji tu imamo parcele možemo lijepo doći do njih – kazala nam je gospođa Kerman “plijeveći” traminac.

Dobra godina

Obitelj Kerman živi na početku Velikog Kozlovčaka, prva su kuća kada skrenete s državne ceste u ovu oazu mira. Uz traminac, njeguju sauvignon, silvanac zeleni i graševinu.

– Godina se zasad čini dobra, samo neka tako ostane – kazala nam je zadovoljno gospođa Kerman.
Nazvali smo i načelnika Stanislava Rebernika koji nam je, uspuhan od intenzivnih priprema za otvorenje Urbanova, kazao što je točno napravljeno na Kozlovčaku:

– S tom neasfaltiranom dionicom općinske ceste koja povezuje Kozlovčak i, kako ga zovu, Pesovčak, mučimo se već godinama. Ona je uglavnom bila namijenjena poljoprivrednim strojevima. ali nakon kiša postao je upitan prolazak čak i traktorima. Problem je bio što nismo imali kamo s vodom. Trebali smo suglasnost vlasnika parcela kako bismo napravili odvodnju. Nakon godinu i pol konačno smo uspjeli dobiti privolu i odmah smo napravili odvodnju. Potom smo cestu sanirali navozivši šljunak. Bit će opet popravaka nakon kiša, ali oni će sada biti lakši – rekao je načelnik.

Duga povijest

Dodaje slikovito kako je Veliki Kozlovčak općinska cesta duge i turbulentne povijesti. Još kad je prvi put postao načelnik, 2009. godine, dočekala ga je kao jedan od najvećih točki prijepora u općini Štrigova. Tada još uopće nije imala asfalt te su se vodili tvrdi pregovori između “zainteresiranih strana”, uključila se i politika. Na kraju je, na opće zadovoljstvo, prije petnaestak godina asfaltirana dionica od ulaza s državne ceste do mjesta gdje počinje njezin makadamski dio.

– Asfalt cijelom dionicom još nije u planu. Cesta je ipak pretežno namijenjena poljoprivrednicima, no danas se tuda može proći i automobilom – zaključuje načelnik.

Podsjetimo, na loše stanje ovoga puta je sredinom studenog prva javno upozorila općinska vijećnica Božica Valentić iz Stanetinca, kazavši kako se više ni pješice ne može proći te nedostaje i dio brijega.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3604

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije