humanitarna akcija

KARLA HERGOTIĆ ‘Nove proteze bi mi puno pomogle, htjela bih nastaviti školovanje i biti samostalna i pokretna!’

Danas je u Općini Nedelišće predstavljena humanitarna akcija za maturanticu ETŠ Čakovec, Karlu Hergotić

– Akciju je pokrenula Općina, no mi smo tek tehnički suorganizator ove cijele humanitarne akcije, dok je poticaj stigao od Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i ravnateljice Bosiljke Vinković Kukolić, rekao je na početku načelnik Nikola Novak.

Suradnja svih škola

Bosiljka Vinković Kukolić zahvalila je svima na odazivu. – Karla Hergotić naša je učenica, odlikašica, vrsna atletičarka, djevojka koja je upisala Športski razred s namjerom da se njezine visine i njezini krajevi određuju tamo gore jer su njezini rezultati bili obećavajući. Međutim, spletom ružnih okolnosti dogodila se nesreća i Karla je ostala bez obje noge. Prošlo je mnogo vremena od onih prvih šokova. Odmah smo nudili pomoć, majka je rekla da teško hoda zbog proteza jer ju žuljaju. Htjela sam odmah pokrenuti akciju, no Karla, skromna kakva jest, nije pristala u prvi trenu. Uz sve nedaće, ona je i dalje odlična učenica. Akciju smo ipak pokrenuli, prvo smo se raspitivali koje su idealne proteze, a da može normalno hodati i bez problema se baviti sportom te duže stajati.

ETŠ je u potpunosti uz Karlu, mi kao ustanova ne možemo organizirati humanitarne akcije i prikupljati novčana sredstva, te sam tada zamolila načelnika Nikolu Novaka da nam uskoči u pomoć i da budu dio organizacije, da imaju poseban račun za sav prihod. Mi smo i dalje inicijatori, suorganizatori. Uključile su se i sve srednje škole, organizirali smo i Najglas. Bilo je dirljivo gledati sve srednje škole kako ulaze u dvoranu i doslovno daju sve što su imali u džepovima i novčanicima. – rekla je ravnateljica i zahvalila svim dobrim ljudima koji su do sad sudjelovali u akciji.

Samostalan život

Maturantica Karla Hergotić je rekla sljedeće -Proteze koje sam dobila nisu adekvatne, stoga se skupljaju novci za bolje proteze. Danas još ne postoje jedne univerzalne koje bi bile dobre za sport, za duže hodanje i stajanje, nego je sve posebno, pa se samim time povećava i cijena proteza. Nove proteze bi mi puno pomogle budući da sam aktivna, a planiram nastaviti i daljnje školovanje na fakultetu, da mogu biti samostalna i pokretna i da ne ovisim o drugima, što mi je i najbitnije. Rado bih se vratila i u atletiku kojom sam se bavila 6 godina.

Cijena proteza je procijenjena na 31 tisuću eura. – To nije malo, kaže Karla, no njezini majstori za proteze su to sveli na najmanji mogući iznos. -Uvijek mi izlaze u susret. – dodala je.

-Hrvatski paraatletski savez će sufinancirati proteze za trčanje, ako ću imati dobre rezultate dobit ću dobre proteze, a za dobre proteze trebam dobre rezultate i to je začarani krug, od nekud treba krenuti! – zaključila je Karla.

Podrška Općine

Za kraj, obratio se i načelnik Novak – Nikada ne znamo što nas u životu čeka i uvijek se trebamo potruditi i u onim teškim trenucima biti zajedno. Jako mi je drago da cijela ETŠ Čakovec i svi učenici svih srednjih škola su se zajednički uključili i daju podršku ovom plemenitom djelu. Općina pomaže na svoj način i uputili smo poziv svim sugrađanima i poduzetnicima. Akcija je dobro krenula, pozvali smo i poduzetnike i van Općine, stvarno smo naišli na lijep odaziv.

Pozivamo sve ljude dobre volje i poduzetnike da se priključe akciji koja službeno traje dva mjeseca, može se i produžiti. – zaključio je načelnik.

Svi se možete uključiti u humanitarnu akciju na sljedeći broj računa s naznakom ‘Za Karlu’:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije