ULAZ U PARAG

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Nomadski šator u Paragu dobio je krov

U domu kulture bit će mnogo prostora - za predškolce, ambulantu, trgovinu, mjesni odbor

Ulaz u Parag pred ne mnogo godina bio je prašnjava kaldrma uz koju je stajalo pravo brdo smeća i bila je to prva slika turistu koji bi u državu ušao preko GP-a Trnovec. No stvari se mijenjaju u najvećem romskom naselju u Hrvatskoj. Smeća na ulazu više nema i navodno je prestalo njegovo gomilanje u prirodi.

Put je asfaltiran, uz njega su travnate površine i drvored u nastajanju. A na mjestu nekadašnje deponije izrastao je objekt impozantnih dimenzija – fotografija teško može dočarati doživljaj na licu mjesta. Riječ je o budućem domu kulture. S načelnikom Nedelišća Nikolom Novakom koji se angažirao oko ovog projekta obišli smo gradilište 6. svibnja.

– Upravo je dovršena kosa krovna armirano-betonska ploča na koju će potom stići pokrov. Ima tu još dosta posla, ali sad nam je dom kulture pod krovom. Ovaj objekt izgledom, onako kako ga je još za prošlog mandata općinske vlasti zamislio projektant, na neki način imitira nomadski šator. Ne mogu reći da me to u financijskom smislu čini sretnim, jer gradnja je osjetno skuplja. Ali izgled je svakako dojmljiv – komentirao je načelnik na gradilištu.

Plaćaju manjine

Ono što je dobro jest što za njegovu gradnju stiže ozbiljan novac iz Zagreba. Na ulazu se koči natpis koji otkriva kako projekt, uz Općinu, financiraju Savez Roma u RH KALI SARA, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Savjet za nacionalne manjine RH te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

– Samo ove godine već smo iz raznih izvora dobili 300 tisuća eura. Prije nekoliko dana pak je stiglo još 130 tisuća eura od Savjeta. S dobivenim novcem sad možemo ići dalje na stolariju, pročelje, zaštitu krovne ploče i ostalo – kaže načelnik.

Iznutra pak je pravi labirint na dvije etaže. Bit će prostora za gotovo svaki javni sadržaj koji zajednički osmisle Paražani i općinska uprava.

Može netko dignuti glas protiv ovakve impozantne gradnje u Paragu u odnosu na druge, ali kad već novac daju “manjinci” iz Zagreba, zašto ga ne iskoristiti. Općinu ovo zasad nije previše pogodilo po džepu. Dom kulture U Paragu svakako će dignuti standard i mnogo značiti za socijalizaciju.

– Prije svega ovdje će biti predškola, što će mnogo značiti za rasterećenje matične škole u Macincu. Parag će dobiti i ambulantu, ovdje će djelovati mjesni odbor, a ima mjesta i za trgovinu – kaže načelnik, a mogućnosti su još mnogo veće.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3603

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije