čestitamo!

ŽUPANIJSKA OBRTNIČKA KOMORA Položilo 25 novih majstora

U dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije u Čakovcu danas je održana svečanost dodjele novog ciklusa majstorskih diploma koje je primilo 25-ero obrtnika

Diplome su primili obrtnici s područja Međimurske (16 kandidata), Varaždinske (šest), kandidatkinja iz Splitsko dalmatsinke županije te po jedan kandidat iz Zagrebačke županije i iz Njemačke, sve zajedno u 16 zanimanja.

Uz predstavnike lokalne politike, novim je majstorima čestitao predsjednik županijske Obrtničke komore Dražen Novak. Uz ostalo je iznijet podatak da danas u našem kraju djeluje 1781 obrt. Sat rada obrtnika majstora, korisnika njegovih usluga košta od 10 eura naviše, a obrtnik mjesečno može zaraditi od 1500 eura pa do prosječno 2000 eura za 200 sati rada.

Pojedini obrtnici ujedno su se počeli vraćati iz stranih zemalja, poput Njemačke, te se interesiraju za otvaranje obrta u našem kraju. No, problem je, istaknuo je Novak, mala cijena majstorskih ispita. U Sloveniji ispit košta 1650 eura, a u Hrvatskoj 400 eura.

Župan Matija Posavec pohvalio je predanost novih majstora te njihovu želju za ulaganjem u vlastito obrazovanje: „Drago mi je da u Međimurju imamo Obrtničku komoru koja se trudi i postiže najznačajnije rezultate u Hrvatskoj, predano radeći na povećanju broja obrta, a time i na razvoju gospodarstva. Trenutno je u Međimurju registriran 1781 obrt, što je najveći broj dosad. Svi koji danas držite u rukama svoje majstorske diplome predstavljate novu snagu gospodarstva i to onu deficitarnu kojoj je posao na tržištu rada zagarantiran. Neka vam diplome budu motivacija za daljnji osobni razvoj i nove poslovne uspjehe“, rekao je župan, istaknuvši da su novi majstori i majstorice ljudi od talenta, o čemu svjedoči i uspjeh Amosa Novaka iz Dragoslavca, također nositelja majstorske diplome, koji se na natjecanju u Meksiku plasirao među šest najboljih kuhara svijeta.

Predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Varga dodao je da Grad prepoznaje potrebu davanja podrške razvoju obrtništva: „Razvoj obrtništva i omogućavanje školovanja novih obrtničkih snaga podupiremo i program Međimurske županije kojim se stipendiraju učenici u deficitarnim obrtničkim zvanjima“, rekao je Varga te najavio skori Dan obrtnika u Čakovcu.

U novom ciklusu, diplome su primili: Tomislav Štriga za majstora autolakirera, Luka Vugrinec (autoserviser), Filip Friščić Nino Drvoderić (elektroinstalateri), Filip Vrtarić i Pero Đerek (fasaderi), Ivana Frlin (frizerka), Marko Šavora i Filip Tkalčec (instalateri grijanja i klimatizacije), Viktorija Goričanec (kozmetičarka), Marija Bulić Milivoj Varga (krojačica i krojač ženske odjeće), zatim kuhari Klaudija Lončar, Amos Novak, Nino Purić i Ivana Šaronja Pijanec, potom Jasenko Vidović (limar), Paula Gudlin (očna optičarka), Jasmina Vrbanec i Marina Putica (pedikerke), Franjo Šafarić (soboslikar-ličilac), Tino Novak (stolar), Mario Kocijan (tapetar), te Luka Novak i Luka Mavriček koji su primili majstorske diplome za tokare.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije