DANI MATURANATA

UOČI DANA MATURANATA Održana edukativna predavanja u svim međimurskim srednjim školama

Tradicionalnu završnu proslavu obilježavanja kraja školske godine za maturante srednjih škola u proteklih 20 godina zajednički organiziraju sve srednje škole, Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te Policijska uprava međimurska

Ovogodišnji Dani maturanata održat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja (od ponedjeljka do petka).

Specifični cilj preventivnog projekta “Coolijade” usmjeren je na poticanje maturanata na pozitivno ponašanje, a time i sprječavanje međuvršnjačkog nasilja te drugih neprihvatljivih ponašanja tijekom trajanja završnih svečanosti.

Kako bi potrebne informacije stigle do svakog učenika završnih razreda, u suradnji sa svim srednjim školama s područja Međimurske županije, organizirana su edukativna predavanja. Spomenute aktivnosti proveli su policijski službenici za prevenciju, ali i drugi policijski službenici koji se u sklopu svojih redovnih poslova bave prevencijom.

Tijekom edukativnih predavanja učenicima su prenijete informacije o samoj organizaciji “Coolijade”, o načinu biranja najmaturanta i najmaturantice kao i najoriginalnijeg razreda te uvjetima nagrađivanja, ali i postojanju mogućnosti diskvalifikacije predloženih najmaturanata, odnosno najrazreda. Tu se uključuju i roditeljske ophodnje koje patroliraju s policijskim službenicima za vrijeme trajanja maturantskih dana, u ovom slučaju od 20. do 23. svibnja i ocjenjuju ponašanje maturanata u javnosti.

Kako učenici završnih razreda za vrijeme trajanja Dana maturanata ne bi postali žrtve ili čak počinitelji kažnjivih ponašanja, tijekom predavanja prenijete su im informacije što je to kaznena i prekršajna odgovornost, koji su to rizični faktori koji mogu biti povod za počinjenje različitih kažnjivih ponašanja, ali i koje vrste kažnjivih ponašanja se najčešće evidentiraju kod tako velikih javnih okupljanja.

Sa željom da obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja protekne sa što manje štetnih i neželjenih posljedica, apeliramo na maturante da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao ni sigurnost drugih građana te da ne uništavaju imovinu.

Neki od preventivnih savjeta koje dobivaju na predavanjima su:

-ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora (mobitele, novčanike, torbice s dokumentima …)

– ne sklapajte olako tzv. “brza i laka” prijateljstva jer vrlo lako možete postati počinitelji ili žrtve nedopustivih ponašanja, npr. vandalizam, tuča, konzumacija opojnih droga i sl.);

-koristite torbice koje se nose direktno uz tijelo (npr. okopojasne torbice) te pazite na svoje osobne stvari,

-izbjegavajte upravljanje motornim vozilima i biciklima te pješačenje prometnicama u većim grupama ili noću,

-kontaktirajte roditelje za prijevoz ili koristite dostupne taxi usluge,

-izbjegavajte incidentne situacije (nasilje među mladima, konflikti iz prijašnjih razdoblja i slično…),

-ne koristite pirotehnička sredstva (petarde, baklje i dr.)

-ne oštećujte tuđu imovinu,

-ne ostavljajte svog prijatelja/prijateljicu, koji je popio previše alkoholnih pića, bez pomoći (pozovite roditelje ili hitnu pomoć).

Ako procijenite da u određenim trenucima trebate pomoć, bez ustručavanja obratite se policijskim službenicima ili nazovite 192.

Preventivnim aktivnostima u sklopu “Coolijade” svake godine obuhvati se oko 1 200 maturanata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije