SPOMENIK KRUMPIRU

ZAŠTITNI ZNAK Tamburašima KUD-a Belica sreću na natjecanjima donosi neobičan belički suvenir

Popularnost 'beličkih čarapa' kod članova KUD-a Belica sugerira da bi ovaj neobičan suvenir mogao postati i sretna amajlija za buduće glazbene uspjehe

Umjesto standardnih suvenira poput magnetića ili razglednica, gosti su osvojeni nečim potpuno neočekivanim – čarapama s vizualom spomenika krumpiru. Ova neobična inicijativa dolazi od načelnika Općine Belica, Zvonimira Taradija, koji je vjerovao da će ovaj suvenir postati simbol ne samo njihove lokalne kulture već i prepoznatljiv detalj koji će se pamtiti.

Ove nedjelje, na 28. Županijskoj smotri tamburaških orkestara i sastava, održanoj upravo u Belici, članovi tamburaškog sastava KUD-a Belica iznenadili su publiku svojim izborom odjeće – nosili su upravo te čarape s motivom spomenika krumpiru. Članovi ovog tamburaškog sastava već su poznati po svojem iznimnom talentu, što potvrđuje i pet zlatnih plaketa s državnih smotri, no, čini se da je ovaj neobičan suvenir postao njihov zaštitni znak, možda čak i tajna sreće koja ih prati na natjecanjima.

– Kada smo prvi put čuli za ideju o čarapama s motivom spomenika krumpiru kao suveniru, bili smo skeptični. No, kada smo ih dobili i počeli nositi, bili smo oduševljeni. Reakcije publike su uvijek pozitivne, a osjećaj zajedništva koji čarape donose zaista je poseban”, izjavio je jedan od članova KUD-a Belica.

Suvenir je postao hit među posjetiteljima i gostima Općine Belica, a mnogi su se ovim nekonvencionalnim suvenirom pohvalili na društvenim mrežama. Vizual spomenika krumpiru na čarapama simbolizira duboku povezanost Belice s ovom kulturom, ali i svakodnevni život stanovnika Belice – kraja koji proizvodi izuzetno velik postotak krumpira koji hrani Hrvatsku.

Načelnik Općine Belica, Zvonimir Taradi, izrazio je zadovoljstvo što su čarape postale tako popularne.

– Uvijek nam je drago kad naši gosti prihvate ovaj suvenir s osmjehom na licu. Željeli smo stvoriti suvenir koji će biti jedinstven, ali i odraz naše najrasprostranije poljoprivredne kulture – krumpira. Prvenstveno sam ponosan što belički tamburaši ostvaraju fantastične rezultate, a činjenica da su naše čarape nosili i na Smotri samo potvrđuje da smo uspjeli i u tome da ih vole i naši sumještani i naši gosti, rekao je Taradi.

Čarape s vizualom krumpira definitivno su postale nezaobilazan suvenir za sve koji posjete Općinu Belica. Njihova jedinstvenost i simboličnost čine ih dragocjenim podsjetnikom na bogatu tradicijsku baštinu Belice, dok njihova popularnost kod članova KUD-a Belica sugerira da bi ovaj neobičan suvenir mogao postati i sretna amajlija za buduće glazbene uspjehe. Baš kao što je čipka postala zaštitni znak Baby Lasagne i Istre.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije