najavljujemo

PLEŠKOVEC Dođite na svečano predstavljanje knjige autora Ivana Kutnjaka ‘Čudesna priča nestalih tabulata’

U ponedjeljak 20. svibnja s početkom u 18 sati u Domu kulture 'Jurica Murai' održat će se predstavljanje knjige 'Čudesna priča nestalih tabulata' autora mr. Ivana Kutnjaka

Ivan Kutnjak je pjesnik i publicist. Završio sjemenišnu gimnaziju u Zagrebu 1960, diplomirao hrvatski jezik i razrednu nastavu na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu 1966. te pedagogiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1980. Radio kao osnovnoškolski nastavnik u Malinskoj 1965–66. i Svetom Jurju na Bregu 1966–82. te u Čakovcu kao stručni suradnik u Tehničkoj, obrtničkoj i industrijskoj školi 1982–95, pročelnik za kulturu u Međimurskoj županiji od 1995, administrativni tajnik MH 1999. te stručni suradnik u učeničkom domu Graditeljske škole od 2000. do umirovljenja 2006.

Piše pjesme na kajkavskom i štokavskom, a okušao se i na čakavskom. Jezično-tematskom podlogom opusa – kajkavskoga pjesničkoga ciklusa u zbirci više autora Popevka zemlji (Čakovec 1971) te samostalnim zbirkama – potvrđuje ukorijenjenost i emotivnu vezanost za međimursko podneblje.

Stvaralački nadrastajući svaku poopćenost i ukalupljenost, funkcionalnom mjerom iskustvenoga, radikaliziranom refleksijom te individualiziranom etičkom dimenzijom pojma kajkavštine postiže znatne odmake od korpusa suvremene kajkavske književnosti; višeslojnim citiranjem tradicije, majstorskim poigravanjem s povijesnim smislom i banalnom svakidašnjicom, citatno-referencijalnim postupcima, prizivanjem starokajkavske baštine, stilističko-tehničkom vrsnoćom stiha, osebujnom sintaksom te interpunkcijskom disharmoničnom i razlomljenom pjesničkom formom uvrstio se među najizrazitije, najdosljednije i najzanimljivije osobnosti kajkavskoga suvremenoga pjesništva (I. Kalinski, D. Peričić), piše Hrvatski biografski leksikon.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije