8. svibnja

PODIZANJE SVIJESTI Danas obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Rak vrata maternice predstavlja jednu od najvećih prijetnji zdravlju žena

Nakon raka tijela i vrata maternice, treći po učestalosti ginekološki karcinom kod žena u svijetu, a drugi po smrtnosti je rak jajnika. Zbog velikog javnozdravstvenog značaja ovog problema, od 2013. godine se svakog 8. svibnja obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2020. godini od njega je oboljelo skoro 314 000 žena, a umrlo čak 207 000.

Ako se ništa ne poduzme da se promijeni sadašnji trend, do 2050. godine izgubit ćemo preko 8 milijuna žena zbog raka jajnika. U istom vremenskom okviru, ukupna učestalost bolest će porasti za 55%, a smrtnost će skočiti za blizu 70%.

Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima.

Cilj Svjetskog dana raka jajnika je, između ostalog, izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Da ni jedna žena ne bude zaboravljena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije