ŠOKANTNO

SVETI KRIŽ Radi li se o vatrogasnoj proslavi na starom groblju?

Na upit čitatelja, istražili smo što se to početkom pošlog tjedna događalo u Svetom Križu

Krajem prošlog tjedna u redakciju portala eMedjimurje stiglo je pismo čitatelja koji je izrazio zabrinutost zbog ‘druženja vatrogasaca na starom groblju u Sv. Križu”, nedaleko od glavne ceste za Čakovec. Je li doista na ili uz staro groblje održana neka proslava uz ‘paljenje vuzmenke’, te je li događaj bio prijavljen i druga saznanja o samom okupljanju – potražili smo kod nadležnih u Općini Mala Subotica.

Na fotografijama koje nam je dostavio zabrinuti čitatelj, može se doista vidjeti prisustvo vozila DVD-a Sv. Križ, ljude u ležernoj odjeći kako sjede na klupama, stolove, traktore te djecu oko vatrogasnih vozila, dok se iz daljine vidio dim velike “logorske vatre”.

– Ono što je posebno zabrinjavajuće jest činjenica da se ova “akcija” odvijala na groblju, mjestu koje, iako više ne služi za ukope, i dalje zauzima posebno mjesto u srcima ljudi kao mjesto sjećanja i poštovanja prema onima koji su nas napustili, istaknuo je čitatelj. -Ne samo da je riječ o groblju, već je ovo mjesto i arheološko nalazište, smješteno tik do spomenika nulte kategorije, Crkve Sv. Križa, dodaje.

Zabrinutost se kod čitatelja dodatno pojačala kada je kako kaže, posjetio mjesto dan nakon događaja, samo da bi naišao na prizor koji ga je ostavio bez riječi. Naime, na mjestu gdje se održavala proslava ostala je ogromna hrpa otpada pomiješanog sa zemljom, te veliko zgarište koje se još uvijek dimilo.

– Očito je da su traktori navlačili zemlju po groblju i nalazištu, ostavljajući za sobom razaranje i nebrigu za ovaj povijesni prostor, istaknuo je u pismu čitatelja. Osim toga, postavlja se pitanje kako je uopće mogla nastati ideja da se na groblju i arheološkom nalazištu organizira takav događaj, s namjerom spaljivanja otpada. Takvo ponašanje ne samo da pokazuje nedostatak poštovanja prema mjestu i njegovoj povijesti, već izaziva ozbiljne probleme za okoliš i javno zdravlje, zaključio je čitatelj.

S obzirom da bi ovakva situacija ukoliko je istinita, doista mogla izazvati duboke stručne i etičke dileme, upitali smo za komentar i Općinu Mala Subotica.

Ipak kontrolirano spaljivanje?

– Vatrogasci DVD-a Sveti Križ su dana 29.4.2024., prema zamolbi mjesnog odbora Sveti Križ, izvršili preventivno osiguranje tj. kontrolirano spaljivanje. Događaj je evidentiran i prijavljen dežurnom OVC-u JVP Čakovec.

Često se na zamolbu organizatora određenih događaja ili kod nakupljanja veće zapaljive mase granja i trave (što je u ovom konkretnom slučaju i bilo) osigurava vatrogasno dežurstvo kako bi samo spaljivanje prošlo u najboljem redu. Kod takvih događaja vatrogasci nisu zaduženi za samo spaljivanje, već za protupožarno osiguranje same lokacije.

O navedenom događaju obaviješten je zapovjednik VZO Mala Subotica koji će postupiti suglasno svojim ovlastima i obvezama te je on mjerodavna osoba koja može ocijeniti da li se operativni članovi pridržavanju pravila vatrogasne struke kod navedene aktivnosti.

Prema dostavljenim fotografijama vidi se da je spomenuto kontrolirano spaljivanje izvršeno na rubu parcele, a ne na samom „Starom groblju“ kako je navedeno.

Navedenu lokaciju obići će i komunalno redarstvo Općine Mala Subotica te će postupiti sukladno svojim ovlastima, zaključuje načelnik Škvorc.

Temeljem odogovora iz Općine Mala Subotica, spaljivanje je bilo naručeno i adekvatno osigurano te je bilo uz rub parcele, a ne na samom ‘starom groblju’. Ipak, u nadi da će se ovakvi poslovi odrađivati na jednoj profesionalnijoj razni (unatoč tome što se radi o dobrovoljnim vatrogasnim društvima) kako se ne bi nepotrebno uznemiravali prolaznici i drugi civili, svakako apeliramo na naše DVD-e.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije