Ivan (58) i Mirjana (55) Fabić iz Kotoribe ponosni su roditelji devetero djece, ali i poznati poduzetnici, vlasnici Valionice Fabić. A da bi i obitelj i posao funkcionirali, morali su u životu dobro zasukati rukave
– Peradarstvom se bavimo preko trideset godina, a valjenjem
peradi već 25 godina. Danas možemo s ponosom reći da smo
othranili devetero marljive i vrijedne djece koji su radne navike
stjecali od malena, ali nikad pod prisilom. Peradarstvo je posao
kojem se morate posvetiti i sve raditi točno na vrijeme kako bi
se ispoštovala sva pravila struke, ali i kako biste mogli dobiti
kvalitetan proizvod, rekao nam je Ivan.
– Evo, upravo u ovim trenutcima u našem se inkubatoru vali oko 11
tisuća pilića koji će već popodne biti kod kupaca, dodao
je.
Osim što proizvode svu jednodnevnu perad specijalnost su im, kažu
domaćini, sasso kokoši od kojih proizvode rasplodna jaja za sasso
piliće poznate pod domaćim nazivom “grahorasti”. Zapravo to su
sasso pilići u crvenoj, grahorastoj i crnoj boji. Prodaju
ih kao miješane muško-ženske, ali i samo ženke kao nesilice i
muške za tov. Sasso nesilica je srednje teška odlična nesilica
koja daje do 250 jaja godišnje, a pronese s 18 tjedana. Također
nakon proizvodnje jaja, meso kokoši pravi je
specijalitet.
– S obzirom na to da nas je kvaliteta kupljenih jaja za valjenje
razočarala, vrlo brzo smo odlučili oformiti svoje matično jato,
izgradili peradarnike, a za kokoši i pijevce radimo i svoju
smjesu za hranjenje. Takav način poslovanja nas je doveo do
potpuno kontroliranog postupka cijele proizvodnje valionice, kaže
Ivan te s ponosom dodaje da je njihovo matično jato sasso kokoši,
za sada jedino u Hrvatskoj.
Za sve kupce koji kupuju mlade nesilice u uzrastu Fabićevi
pripremaju pilenke starosti jedan, dva i tri mjeseca.
-Kad podignemo nesilicu do dva mjeseca kupci više ne bi smjeli
imati problema u uzgoju – kaže Ivan.
Svoje proizvode prodaju u Valionici i dostavom po cijeloj
regiji.
-Na sajmovima ne prodajemo jer smatramo da je to rizično. Tamo se
nađe puno vrsta peradi i različite starosti, a to sve uzrokuje
širenju bolesti. U peradarstvu se ipak trebaju poštivati
zdravstveni uvjeti držanja životinja.
Osim toga, sva je naša proizvodnja pod veterinarskom kontrolom
županijske i državne inspekcije, a većina naših sasso muških
pilića završi u Dalmaciji. Naime, imamo mnogo kupaca u središnjoj
Hrvatskoj kojima prodajemo jednodnevne muške piliće te ih oni
tove do četiri-pet kilograma. Zatim po njih dolaze Dalmatinci
koji ih odvoze u klaonice da bi završili po cijelom našem Jadranu
u mesnicama, restoranima i hotelima. Mislio sam da naše “pivce”
jedu samo turisti, ali ugodno sam se iznenadio kada sam čuo da
zapravo Dalmatinci najviše vole naše “pivce” koji su gotovo
potisnuli zagorsku puru s dalmatinskih stolova. Dalmatinci su
veliki gurmani pa ako mogu jesti naše “pivce” koje plaćaju u
mesnicama po 13 eura/kg , a u restoranima 25 eura/kg, izazivam i
sve Međimurce da probaju taj specijalitet, zaključio je Ivan.
*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3542