GROBAR DRAGUTIN BOHNEC

SVETI MARTIN NA MURI Najvažniji je alat ipak snažna ruka

Općina je nabavila svu potrebnu opremu i alat te preuzela poslove ukopa

Općina Sveti Martin na Muri od 1. siječnja ima svoga grobara – komunalnog radnika, iskusnog Dragutina Bohneca. O groblju je bilo riječi na aktualnom satu sjednice Općinskog vijeća 23. veljače. 

– Nabavili smo svu potrebnu opremu i alat za ukop. Održali smo sastanak s grupom za ukop i kupili nova odijela i cipele te novi prijenosni razglas – iznio je načelnik Martin Srša.

Od pretprošle godine groblje ima hladnjaču. Posao je dosad bio povjeren cvjećari, a sad Općina sama vrši prihvat i ukop. Dovoz i opremanje pokojnika su i dalje na tržištu.

– To je dobro, da imamo standard kakav želimo. Tako ljeti pogreb može biti u 18 sati, što nije moguće kad netko upravlja s pet groblja. A tehnika kopanja grobova je i dalje ruka, lopata i kramp ako treba. Kopa grobar, a grupa za ukop polaže lijes – pojašnjava načelnik te dodaje da je krenula digitalizacija groblja. Sve je snimljeno dronom i evidentirano.

Uz to, kupljeni su strojevi za održavanje javnih površina, uključujući i groblje. Riječ je o samohodnoj kosilici, puhaču i usisivaču lišća, teleskopskom motornom orezivaču granja te visokotlačnom peraču.

A grobara, gospodina Bohneca, zatekli smo jednog od idućih jutara u grobnoj jami. Iako je bilo ledeno, kazao nam je da taj dan ipak nije trebao pijuk. Ni jaknu nije imao, dok su svi bili umotani, njemu je bilo vruće.

– Po potrebi ga koristim, nekad treba i razbiti zaleđeni gornji sloj. No, i ovako je teško, ispod je jako nabijena zemlja. Trebalo bi što prije preći na urne, jer nemam kamo ni sa zemljom. Grob do groba je i 20 tački trebam otpelati. Došao sam ujutro u šest, u dva je sprovod, a još moram danas i zagrnuti – kazao nam je.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.542

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije