HRVATSKA ŽARIŠTE HRIPAVCA?

SLIČNA SITUACIJA I U MEĐIMURJU Dr. Višnja Smilović: Broj oboljelih od hripavca pada

U dijelu javnog prostora pojavio se podatak o tome da je Hrvatska žarište hripavca u Europi na što je reagirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo

– Posljednjih tjedana bilježi se smanjenje broja oboljelih od hripavca u Hrvatskoj. Najveći broj oboljelih od hripavca zabilježen je tijekom studenog i prosinca 2023. godine, kad je zabilježeno više od dvije tisuće oboljelih svakog mjeseca.

– Za razliku od visokog broja oboljelih tijekom zadnja dva mjeseca 2023. godine, u ožujku 2024. godine, oboljelo je nešto više od 150 osoba. Stoga se pojava većeg broja oboljelih od hripavca u drugim europskim zemljama ne može dovoditi u vezu s trenutnom situacijom u Republici Hrvatskoj, stoji među ostalim u njihovoj objavi. Situacija je slična i u Međimurskoj županiji.

– Od studenog 2023. godine do kraja prošlog tjedna evidentirano 167 osoba oboljelih od hripavca od čega je 140 potvrđenih slučajeva i 27 klinička slučaja bez testiranja, ali s epidemiološkom poveznicom. Najveći broj oboljelih od hripavca bio je u prosincu 2023. i siječnju 2024., a nakon toga broj oboljelih opada.

Većina oboljelih su djeca i adolescenti, odgovorila nam je Višnja Smilović iz međimurskog Zavoda. Najviše zaraženih u Međimurju bilo je u siječnju ove godine, 51 da bi već u veljači broj oboljelih pao na 36, u ožujku ih je bilo 20 a u tekućem mjesecu do kraja prošlog tjedna bilo ih je dvoje.

*Preuzeto iz Lista Međimurja, br. 3599

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije