DANI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

FOTO Stipe Božić uz Dan Međimurske županije u Čakovcu predstavio svoju knjigu o najvećim alpinističkim pothvatima

Stipe Božić najuspješniji je hrvatski alpinist. Popeo se na najviše vrhove svih sedam kontinenata

Penjačevi zapisi, šesta knjiga proslavljenog hrvatskog alpinista Stipe Božića predstavljena je, u sklopu Dana Međimurske županije, u Scheierovoj zgradi 16. travnja. Autor je osobno s posjetiteljima ove književne večeri podijelio iskustva sa svojih najvećih alpinističkih pothvata, ali i osjećaje te izazove koji pred ljudski um i tijelo stavlja zagrljaj s iskonskom snagom prirode.

Stipe Božić najuspješniji je hrvatski alpinist. Popeo se na najviše vrhove svih sedam kontinenata. Uz Chomolungmu tj. vrh poznatiji pod zapadnjačkim nazivom Mount Everest (visok 8848 m), K 2 (8611 m), Kangchenjunga (8586 m), u alpskom stilu svladao je južnu stijenu Manaslua (8163 m), sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna u Alpama i granitni monolit El Capitan u Kaliforniji. U jednoj od brojnih ekspedicija stigao je i do Sjevernog pola i to na skijama iz Sibira.

Fotografsko blago s Božićevih ekspedicija vidio je svijet i višestruko je predstavljeno u našoj zemlji na brojnim izložbama, a snagu pothvata dočaralo je čak 120 dokumentarnih filmova, među kojima su mnogi nagrađeni.

U knjizi „Penjačevi zapisi“, ispisujući svoj odnos prema planinama, od iskre strasti rođene u djetinjstvu pa sve do danas, Stipe Božić je ispisao fragmente autobiografije i istovremeno cjelinu svog života. Autor je poručio da sve što čovjek može ostaviti iza sebe jest priča o njemu.

Kada se silina davno doživljenog ponovo proživljava pišući, pred autorom je novi izazov – riječima podariti energiju koja će zarobiti čitatelja. A Stipe Božić kao pisac, tu energiju ima u krvi te je s lakoćom pretače u pero.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije