Danas je Svjetski dan kolača, a povodom tog preslatkog dana pripremili smo vam odličan recept za kolač od jagoda, budući da polako počinje njihova sezona
Lagani kolač s jagodama kako mu i sam naziv kaže, lagan je kao pero i doista predivnog okusa, piše recipeci.com. Divna je ovo kombinacija beze kora, kreme na bazi žumanjaka sa dodatkom Mascarpone sira, šlga i svježih jagoda. Iako je ledeni vjetar kolač koji obožavam, moram priznati da mi je ovaj postao No.1 kada su kremasti kolači u pitanju.
Ovo je kolač koji se radi još jednostavnije od ledenog vjetra iako mu pomalo sliči. Ustvari, lagani kolač s jagodama kombinacija je lednog vjetra i tiramisua. Dakle, za kolač se rade beze kore od bjelanjaka. No krema je jako slična kao kod tiramisua. Kuhaju se žumanjci se šećerom, miješaju sa Mascarpone sirom i još se na kraju doda šlag i sjeckane jagode.
Kada zagrizeš u ovaj kolač imaš osjećaj kao da jedeš samu kremu jer beze korice su jako tanke. A kada se kolač dodatno dobro rashladi užitak je potpun. Ma lagani kolač s jagodama pravo je osvježenje. Naravno pod uvjetom da volite jagode. Probajte ga što prije, neće vam biti žao!
Lagani kolač s jagodama – recept
POTREBNO:
Za beze koru:
5 bjelanjaka
150 g šećera
Za kremu:
500 g Mascarpone sira
500 ml vrhnja za šlag
5 žumanjaka
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica želatine u prahu
oko 600 g jagoda
PRIPREMA:
Beze kore:
Za beze miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti pa tek onda dodati šećer. Još kratko promiksati. U veliki lim na papir za pečenje rasporediti smjesu, poravnati i peći u pećnici na 160℃ oko 35 min, dok kora ne požuti. Papir za pečenje je dobro prethodno nauljiti! Pečenu i rashlađenu beze koru iskrenuti iz lima, odstraniti papir i prerezati ju na pola kako bi se dobile dvije jednake kore.
Krema:
Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa ih potom premjestiti u lončić i skuhati na pari oko 3-4 min. Maknuti sa vatre i ohladiti uz povremeno miješanje. Izmiksati vrhnje za šlag da bude čvrsto. Jagode očistiti i narezati na manje komadiće. Sjediniti ohlađenu kremu od žumanjaka, Mascarpone, šlag i želatinu pripremljenu prema uputama na omotu. Na kraju umiješati jagode.
Premazivati kremom prvo jednu beze koru, pa potom i drugu i na kraju premazati sa malo tučenog vrhnja za šlag kojeg ste stavili na stranu prije umiksavanja u kremu.
Lagani kolač s jagodama dobro rashladiti i uživati u svakom zalogaju!