VOJNI ROK

NOVOSTI MORH će slati pozive za vojne vježbe – poznato kada i gdje

U veljači i ožujku mnogi pričuvni vojni obveznici u Hrvatskoj dobili su pozive na osmodnevne vojne vježbe, a pozivi će stizati i u lipnju, rujnu i listopadu. U pričuvnom sastavu je nešto više od 18.000 ljudi

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) u veljači su kazali za N1 da je u tom ciklusu na vojnu vježbu pozvano “ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”.

Oni su u međuvremenu odradili vježbu osposobljavanja od 8. do 15. ožujka na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju.

Osim djelatnih vojnih osoba, odnosno profesionalnih vojnika, mirnodopski sastav Oružanih snaga čine kadeti, ročnici te pričuvnici. Obveza služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga propisana je Zakonom o obrani. Osposobljavanje pričuvnika na vojnoj vježbi obično traje osam dana, a spomenuti zakon propisuje da osposobljavanje najduže može trajati 30 dana tijekom kalendarske godine.

Vojna obveza prestaje s 55 godina života

N1 je pitao MORH kako je ustrojen pričuvni sastav Oružanih snaga i tko su obveznici tog sastava.

“Pričuvni sastav Oružanih snaga sastoji se od šest pješačkih pukovnija, dvije topničko-raketne pukovnije, pukovnije PZO (Protuzračne obrane), inženjerijske bojne, bojne veze i logističke pukovnije. Riječ je o ukupno 18103 razvrstanih pričuvnika. U pričuvni sastav raspoređeni su samo razvrstani pričuvnici, a riječ je o vojnim obveznicima koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojnostručna specijalnost”, poručili su iz MORH-a, piše Index.hr

Prema Zakonu o obrani, pričuvni sastav Oružanih snaga sastoji se od ugovorne i mobilizacijske pričuve, a mobilizacijska pričuva dijeli se na nerazvrstanu i razvrstanu pričuvu.

Nerazvrstanu pričuvu čine vojni obveznici koji nisu odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dok razvrstanu pričuvu čine vojni obveznici koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi. Gornja dobna granica s kojom prestaje vojna obveza pričuvnika je 55 godina za muškarce i 50 godina za žene te 60 godina za visoke časnike i 65 godina za generale i admirale.

MORH: Godišnje pozivamo 1200 do 1700 pričuvnika

MORH su također pitali što je s onima koji nakon “zamrzavanja” obveznog vojnog roka 2008. godine nisu bili ni na kakvom vojnom osposobljavanju te oni koji su prethodno zbog priziva savjesti služili u civilnoj službi. Ondje kažu kako vojni obveznici koji nisu bili na nekom obliku osposobljavanja (nerazvrstani pričuvnici) nemaju obvezu služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH.

“Nerazvrstani pričuvnici su vojni obveznici koji su uvedeni u vojnu evidenciju, stariji od 27 podina i nisu služili vojni rok ili dragovoljno vojno osposobljavanje ili bili u djelatnoj vojnoj službi i nije im određena vojnostručna specijalnost”, pojašnjavaju u MORH-u.

U pričuvnom sastavu Oružanih snaga trenutno je raspoređeno 17.563 razvrstanih pričuvnika, no u MORH-u kažu da se ne poziva svake godine isti broj razvrstanih pričuvnika na osposobljavanje, odnosno vojnu vježbu.

“Taj broj kreće se od 1200 do 1700 razvrstanih pričuvnika godišnje”, dodaju, prenosi N1.

Šest vojnih vježbi ove godine

Ove godine, napominju, predviđeno je šest termina za osposobljavanje razvrstanih pričuvnika – u ožujku, lipnju, rujnu i listopadu, piše Index.hr

Vojno osposobljavanje traje od pet do 12 dana, a provodi se na vojnim poligonima Eugen Kvaternik u Slunju, vojnom vježbalištu Gakovo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Budući da je većina pričuvnika u radnom odnosu, njihov odlazak na vojnu vježbu znači i njihov izostanak s posla.

Prema Zakonu o radu takav se izostanak smatra opravdanim, a poslodavac je dužan zaposleniku isplatiti punu plaću za mjesec u kojemu je bio odsutan zbog sudjelovanja na vojnoj vježbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije