VISOKE TEMPERATURE

LJETO U TRAVNJU? Temperaturni rekordi obaraju normale za ovo doba godine

Dok se kalendarski proljeće tek nazire, temperatura danas iznenadila mnoge svojom naglom eskalacijom

Na dan 7. travnja, većina regija bilježi temperature koje prelaze 27 stupnjeva Celzijusa, što je neobično visoko za ovo doba godine

Pitanje koje mnogi postavljaju jest – je li ovo normalno?

Ove godine, proljeće je stiglo s velikim iznenađenjem. Umjesto uobičajenog proljetnog ugođaja i postupnog porasta temperatura, nalazimo se usred vrućinskog vala koji podsjeća više na lipanj nego na travanj.

S obzirom na to da se sjećamo kako je situacija izgledala prije deset godina, kada je kraj zime još uvijek bio prisutan u ovo doba godine, razumljivo je što mnogi postavljaju pitanja o ovom neuobičajenom vremenskom fenomenu.

Meteorolozi tvrde da su ekstremne promjene temperature rezultat složene kombinacije faktora, uključujući klimatske promjene.

Klimatski stručnjaci pak upozoravaju da su takve ekstremne temperature sve češće i intenzivnije, što bi moglo biti rezultat dugoročnih promjena u klimi.

Ova nagla promjena u temperaturi ima i praktične posljedice. Dok se mnogi raduju ranoj ljetnoj atmosferi, postoje i zabrinutosti zbog utjecaja na poljoprivredu, ekosustave i općenito na način života. Ekstremne temperature mogu dovesti do suše, štetiti usjevima i poremetiti prirodne cikluse u ekosustavima.

Dok se ljudi prilagođavaju ovoj nagloj promjeni u vremenskim uvjetima, stručnjaci pozivaju na širu raspravu o klimatskim promjenama i potrebi za djelovanjem kako bi se ublažile njihove negativne posljedice.

Dakle, dok nam travanj donosi vrućinu koja podsjeća na lipanj, pitanje je hoće li ova ekstremna vremenska pojava postati nova norma ili će potaknuti ozbiljniju akciju protiv klimatskih promjena. Jedno je sigurno – vremenski uvjeti koji su nekad bili nepredvidljivi postaju sve predvidljiviji u svojoj nepredvidljivosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije