dvd prelog

VIDEO Preloški vatrogasci vjerni su čuvari Božjeg groba u crkvi sv. Jakoba

U tradiciji koja se njeguje već dugi niz godina, vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog svake godine preuzimaju ulogu čuvara Božjeg groba u župnoj crkvi sv. Jakoba

Ova plemenita praksa vatrogasaca održava se od poslijepodneva na Veliki petak pa sve do 21 sat, te se nastavlja na Veliku subotu kada će vatrogasci čuvati grob do 19 sati, do Svete mise.

Prisustvovali smo smjeni straže kada su Nenad ŠtefanZlatko Belić pod vodstvom zapovjednika DVD-a Božidara Golomboša kod groba zamijenili Josipa Posavca i Marina Senčara.

Važno je napomenuti kako je DVD Prelog najstarije vatrogasno društvo u Međimurju, osnovano 31.1.1875. godine. Dugu povijest DVD-a karakteriziraju brojne intervencije, sudjelovanja u gašenju požara na moru, ali i brojni lijepi trenuci provedeni u zajedništvu na skupštinama, natjecanjima i druženjima. Uz nesebično pružanje zaštite stanovnicima grada u izvanrednim situacijama, vatrogasci su prisutni i u svim vjerskim obredima.

Čuvanje ove tradicije dokazuje poštovanje prema vjerskim običajima, ali i duboko ukorijenjen duh zajedništva te služenja gradu i njegovim stanovnicima koje simbolizira vatrogasnu službu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije