BUDITE OPREZNI

TU SU ZA VAS Uz PU međimursku provedite uskrsne blagdane u miru i veselju

Policijski službenici Policijske uprave međimurske za vrijeme uskrsnih blagdana svojim preventivnim i represivnim aktivnostima radit će na sprečavanju neželjenih posljedica, stradavanja i ozljeđivanja osoba

Povodom uskrsnih blagdana, a naročito na Uskrs, 31. ožujka i Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja održat će se brojne vjerske i druge tradicionalne manifestacije na kojima će se okupljati veći broj žitelja Međimurske županije.

Kako bi uskrsni blagdani protekli u miru i bez neželjenih posljedica, pozivamo građane da se ponašaju odgovorno i savjesno, kako to dolikuje kod obilježavanja blagdana. Neželjene posljedice, do kojih dolazi zbog neodgovornog ponašanja, dio su stvarnosti i mogu se dogoditi svakome.

Ističemo, prekomjernu konzumaciju alkohola, koja je čest pratitelj i uzrok nesreća te tragedija, kako prilikom nedozvoljene uporabe oružja i eksplozivnih sredstava, tako i prilikom sudjelovanja u prometu.

Veliki tjedan u Međimurju tradicionalno se obilježava starim uskrsnim običajima, među koje se ubraja i priprema, izrada te spaljivanje vuzmenki. U večernjim satima u subotu, uoči Uskrsa, brojni Međimurci i Međimurske zapalit će granje ostalo nakon sječe i čišćenja šumaraka, voćnjaka, vinograda na kraju zime i početku proljeća.

Stoga, skrećemo pozornost građanima da prilikom spaljivanja vuzmenki vode računa o sigurnosti ljudi i imovine. Najbolje i najsigurnije spaljivanje vuzmenke je na organiziran način uz angažman i nadzor pripadnika lokalnog vatrogasnog dežurstva.

Lokaciju vuzmenke potrebno je odabrati na sigurnoj udaljenosti od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena te dr. predmeta, koje bi utjecaj topline mogao oštetiti.

Kod samog paljenja, a zbog sigurnosti i zdravlja ljudi, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja. Nije dozvoljeno spaljivanje otpada koji nije biljnog porijekla. Svakako, prilikom spaljivanja treba obratiti pažnju i na vjetar. Ako je vjetar jak, tada nije dozvoljeno spaljivanje vuzmenke.

Posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja moraju biti pod nadzorom roditelja. Mole se svi građani koji će paliti vuzmenke da prilikom paljenja ne ugroze svoju i sigurnost drugih građana te sigurnost svoje i tuđe imovine.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske za vrijeme uskrsnih blagdana svojim preventivnim i represivnim aktivnostima radit će na sprečavanju neželjenih posljedica, stradavanja i ozljeđivanja osoba, kao i oštećenja imovine, a samim tim i ostvarivanju povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana. Ujedno, poduzimat će se preventivne mjere s ciljem sprečavanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ovog produženog vikenda (od 29. ožujka do 1. travnja 2024.) očekuje se povećanja prometa na međimurskim cestama te će se zbog toga stvarati veće prometne gužve, posebice na području Čakovca, prilaznim cestama trgovačkim centrima. Stoga, pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Naposljetku, savjetujemo građanima da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja, ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima jer “prilika čina lopova”. Ostavljanjem vrijednih predmeta na vidljivim mjestima riskirate da postanete žrtvom provale i krađe.

SRETAN USKRS! Provedite uskrsne blagdane u miru i veselju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije