100 dana veslanja kajakom

MURSKO SREDIŠĆE Održano zanimljivo predavanje ‘Otočna Odiseja’

Marko Kovač u medijskim krugovima poznat kao Putnik Lik, istraživač, geograf i geoekolog, vodič i edukator u pustolovnom turizmu, Splićanin sa zagrebačkom putovnicom, održao je zanimljivo predavanje

Pred brojnom i zainteresiranom publikom predstavio je srijedu, 20. ožujka u CZK „Rudar“, jedan od svojih pustolovnih projekata – Otočnu Odiseju; 100 dana veslanja kajakom po moru do svih svjetionika u Hrvatskoj.

Taj neobičan i vrlo izazovan projekt organizirao je u tri dijela ekspedicije (1. Dalmacija, 2. Istra i Kvarner, 3. Palagruža) u 2019. i 2020. godini i to u zimskom periodu kad je mnogo izazovnije, more hladnije i nemirnije, a vrijeme promjenjivije s više vjetrova.

Najprije je 2019. u 42 dan veslanja i 57 dana ekspedicije preveslao 1070 km te obišao 32 svjetionika Dalmacije, zatim je 2020. godini veslao od Pramanture do Savudrije i obišao još 24 svjetionika Istre i Kvarnera, realizirao 480 km veslanja u 17 dana, tj. u 24 dana ekspedicije.

Za posljednju etapu ostavio si je Palagružu, najzahtjevniju dionicu. Veslao je 9 dana, 5 dana odmarao i taj projekt realizirao u 14 dana ekspedicije. Petog dana veslanja do Palagruže ostvario je dva osobna rekorda: rekord od 59,5 km veslanja otvorenim morem i 9 sati i 26 minuta neizlaska iz kajaka. Ukupno prosjek njegovog dnevnog veslanja bio je od 25 do 38 km, ali je bilo i dionica kad je dnevno prevalio i više od 70 km.

Marko je na vrlo zanimljiv način pričom i svojim videozapisima opisao snagu vjetrova na morskoj pučini, svoje strahove i izazove s kojima se iz dana u dan suočavao, svoju samoću i druženje sa svjetioničarima koji žive jednim potpuno drugačijim životom. Ukratko je predstavio sve svjetionike i većinu svjetioničara koji je obišao, a mnoge je priče začinio i simpatičnom štiklecima iz povijesti ili legendom.

Objašnjavao je način pakiranja i pripremanje za takvu ekspediciju, govorio o svojim prijašnjim iskustvima i projektima koji su mu donosili sve više samopouzdanja za ovaj izazov, o knjigama i osobama koje su ga motivirale i pomagale mu, ali je objašnjavao i vrlo stručna pomorska iskustva o udaljenostima prirodnog obzora na moru/oceanu i vidljivosti jednog kajakaša u takvim uvjetima. Nadasve vrlo zanimljivo, posebno, drukčije… što je publiku sa svim tim impozantnim veslačkim brojkama i snagom Markovih riječi i djela ostavilo bez daha.

Značajni su mu i ostali projekti: Put ka sreći (30-dnevno planinarenje od Zagreba do Splita u duljini od 750 km po planinama između dva najveća grada Hrvatske), Otočna Odiseja 2012 (47-dnevno veslanje kajakom po moru do svih naseljenih otoka u Hrvatskoj), suradnja s Davorom Rostuharom (Hrvatska iz zraka, Polarni san), Raftrek Trevel & Huck Finn, Škola krša, RED Adventure…

Ono što nas posebno veseli je buduća knjiga putopisa s respektnim izborom slika i kartografskih priloga – tekst je spreman za lektiru pa ćemo tako, vjerujemo, u idućoj sezoni putopisnih predavanja imati promociju knjige „Otočna Odiseja – Svjetionici u Hrvatskoj. Možda mu je boravak u Murskom Središću prvi put, a vjerujemo da ne i posljednji jer ima još puno, puno tema koje bismo voljeli čuti.

Hvala Kajak-Kanu klubu iz M. Središća na suorganizaciji. Nakon predavanja, sljedeći su dan neki članovi tog kluba s Markom u društvu kajacima veslali rijekom Murom.

Hvala Marku, želimo mu još mnogo, mnogo zanimljivih putovanja koja su većini nedostižna. Hvala što svoja proživljavanja i iskustva dijeli s drugima! Tako svi postajemo bogatiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije