NOVI PLATON

ZASADBREG Dosta je bilo proštenja u opasnom zavoju!

Proštenje u Zasadbreg stiže u kolovozu, nedjelju nakon Velike gospe. To je pravo događanja naroda, okupi se cijelo selo, a pohode ga i brojni mještani iz okolice

No lokacija je nesretna. Kapelica kraljice mira nalazi se na glavnoj cesti, u oštrom zavoju. Štandovi budu postavljeni i pred kapelicom i na brijegu s druge strane ceste, što predstavlja opasnost. Stoga je pokrenuta inicijativa kako bi se promijenilo stanje stvari i pronašla nova lokacija za slavlje.

– Dosad je cijeli prostor oko kapelice bio neuređen, pomalo “na divlje”. Moramo to promijeniti, ovo je potpuno nezgodno imati proštenje s obje strane ceste u opasnom zavoju. Gledano s ceste, već ranije je Općina kupila prostor desno od kapelice. Sad pak je kupljena i parcela s lijeve strane, sve do susjedovih gospodarskih objekata – rekao nam je Anđelko Kovačić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Zasadbreg.

S njim smo se našli na terenu, kod kapelice, nekoliko dana nakon što su općinski vijećnici Svetog Jurja na Bregu odobrili kupovinu posljednje potrebne parcele za veliki zahvat.

Stotinu kamiona

Prostor ispred kapelice bit će nanovo uređen, s pravom oborinskom odvodnjom, jer voda zna čak ulaziti u kapelicu. Desno će biti uređeno manje parkiralište, a kupnjom parcele s lijeve strane sad je otvoren prolaz prema dolje, niz padinu iza kapelice.

Lijevo od toga prolaza bit će također parkiralište i to mnogo veće. A na spomenutoj padini niknut će nov, uređen prostor za proštenje.

– Dugo smo planirali što i kako, a sad imamo smjer. Na padinu iza kapelice već je dovezeno stotinjak kamiona materijala i napravljen je plato te je već posađena trava. Želimo da plato bude spreman za proštenje u kolovozu – kaže.

Plato će biti ograđen, a ogradu će podignuti i prema prostoru u nastavku padine gdje će Općina imati odlagalište građevinskog materijala. Dosad je tamo bila ilegalna deponija smeća te i tome treba stati na kraj.
Na općinskom je zemljištu sad i stari zdenac pored kapelice. Bilo je ideja da ga sruše, ali Anđelko Kovačić kaže kako su od toga odustali jer “doći će dan kad će djeca pitati što je to zdenac”.

Stoga ga namjeravaju obnoviti.

Nakon sjednice Općinskog vijeća, početkom ožujka održana je i sjednica mjesnog odbora. Na poziv se osim načelnika i komunalnog redara odazvao čak i župnik.

– Planirali smo dovršetak uređenja prostora oko kapelice. Bilo je riječi i o kupnji dječjih igrala za prostor kod nogometnog kluba. Dogovorili smo se i oko Dana Zasadbrega koje slavimo od 2019. godine. Bit će održani u rujnu, kod društvenog doma. U proslavi sudjeluje cijelo selo, igramo igre, kuha se zabadav… Naravno, sve nas raduje i obnova područne škole koja je u tijeku – prenio nam je zaključke sjednice predsjednik Vijeća Kovačić.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3594

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije