prijatelji životinja

NOVO KAZNENO DJELO Zbog napuštanja kućnih ljubimaca odsad se može i u zatvor!

Saborski zastupnici su nedavno izglasali konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona, uključujući novo kazneno djelo - napuštanje životinja. Ova odluka dolazi kao rezultat dugogodišnjeg angažmana udruge Prijatelji životinja

Saborski zastupnici izglasali su konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo napuštanje životinja, ističu u udruzi Prijatelji životinja koja pozdravlja takvu odluku koju ocjenjuju povijesnom. Rezultat je, kažu, velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora, piše Večernji list.

“Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koji bi trebao držati pod nadzorom kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je pak napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine” napominju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave pokazalo je, dodaju, da ide ukorak sa zaštitom životinja u drugim europskim zakonodavstvima. “Naime, prihvatilo je i njihov prijedlog i unijelo u Kazneni zakon novu sigurnosnu mjeru – mjeru zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Sud ju može izreći onome koji je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo. Uvrštavanje ove mjere iznimno je važno zato što smo dosad mnogo puta svjedočili da zlostavljači nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavljaju, i tako ostaju trajni društveni problem i prijetnja” pojašnjavaju Prijatelji životinja, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije