LIJEP KUTAK

JEDNO OD LJEPŠIH MJESTA U MEĐIMURJU Što se zbiva u Puščaku u Slakovcu?

Asfaltiran je makadam, u planu je stambena zona, a Bistrec i dalje plavi kad ga je volja

Puščak u Slakovcu je jedno od ljepših mjesta u Međimurju. Ovdje se, kroz pošumljenu kotlinu, proteže potok Bistrec koji istječe iz retencije Jegerseg. Brojne kuće imaju mostić preko potoka te vlada posvemašnji mir.
Prošlih je tjedana Općina Nedelišće asfaltirala dosad makadamski put pa smo posjetili Puščak.

Na friškom asfaltu susreli smo mještanina Stjepana Novaka i Zaru…

– Supruga i ja živimo na skretanju s glavne ulice za Puščak. Oduvijek živim ovdje, domovina je kuća pored. A Zara je 13 godina stara pit bull terijerka. Jednom je imala male, ali ju poslije nismo više puštali. Veliki je to trošak jer treba kupovati prvoklasnu hranu i cijepiti ih. Zara je uvijek s nama, a srdi se jedino kad netko viče na cesti. Sad je bila malo nervozna jer su dva- tri mjeseca bili teški strojevi na glavnoj ulici – ispričao nam je gospodin Novak koji se sa Zarom upravo vratio iz šetnje.

Dvosjekli mač

I oni na imanju imaju mostić preko Bistreca. Divno je imati potok na gruntu, ali to zna biti i dvosjekli mač.

– Ispod starog mosta bile su dvije cijevi, a danas je ispod novog samo jedna; protok vode je stoga slab. Kad je lani bio poplavljen Slakovec plivali smo i mi. Voda je prekrila dvorište, ušla u gospodarski objekt i odnijela nam svu kvalitetnu zemlju iz vrćaka. Nije to dugo trajalo, a slila se najednom. Ne znam, možda su pustili vodu iz Jegersega – prisjetio se. Govorio je o mostu, to jest cijevima ispod ceste koja vodi na Puščak, a ne o svom drvenom mostiću.

Pitali smo ga zna li otkud naziv Puščak. Kaže kako je to prestari naziv da bi znao. Zna samo kako je jedan stariji čovjek imao konja te su za njega govorili da je “z Puščaka”.

Inače, Slakovec se širi na Puščak. Zasad novi asfalt vodi samo do tri kuće. No u budućnosti niknut će nova stambena zona na brijegu sjeverozapadno od kapelice. Općina Nedelišće krenula je u izradu urbanističkog plana uređenja ovog područja.

Jedino još nije sigurno iz kojeg će se smjera pristupati tom području. Postoje neke dileme te će se zbog konfiguracije terena možda ipak pristupati s južne strane, a ne sa zapada, to jest s točke gdje smo pričali sa Stjepanom Novakom. No to neka riješe urbanisti…

Prepoznatljiv brk

Naš sugovornik pak je umirovljeni keramičar. Radio je 26 godina u Trgocentru. Danas mu je posao orezivanje voćnjaka, čišćenje šume iz koje si dovozi drva za ogrjev i – šetanje Zare. On se ne bavi politikom, a ni Zara.
No promotrite li gospodina Novaka malo bolje, naročito ponosan mu brk, uočit ćete silnu sličnost s jednim drugim “slakofskim Novakom” poznatim u međimurskoj politici.

Tako je, nema slučajnosti – riječ je o starijem bratu Mladena Novaka. I ono najbolje za kraj – supruga Stjepana Novaka također se zove Ivanka.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3593

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije