DOM SINDIKATA

SECESIJSKA LJEPOTICA U SREDIŠTU ČAKOVCA Predaja zgrade na čekanju

Telefonski razgovori, dopisi, sastanci i to ne jedan, već čitav niz odrađen je s predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a vezano uz prijenos vlasništva zgrade Doma sindikata kao i čestice na kojoj se zgrada nalazi Gradu Čakovcu

Grad je već prije dvije godine u dogovoru sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske od spomenutog ministarstva zatražio da se napravi prijenos vlasništva.

Naime, zgrada je u državnom vlasništvu, no u vlasništvo je upisan i savez sindikata. Zgrada je nekada bila vlasništvo bivšeg socijalističkog sindikata, a već trideset godina četiri sindikata koji su pravi sljednici bivšeg, zajedno s državnim vlastima ne mogu riješiti problem podjele imovine.

Savez samostalnih sindikata podražava Grad Čakovec u „manevru” preuzimanja vlasništva, a Grad bi im zauzvrat osigurao potrebne urede na drugoj lokaciji. Na sastanku održanom još krajem 2022. godine resorno Ministarstvo se složilo s tim prijedlogom, čak je dogovoren i način na koji će se imovina predati Gradu.

– U međuvremenu se promijenio ministar te je najavljena predaja predmeta vezanih uz nekretnine regionalnoj i lokalnoj samoupravi. U nekoliko navrata i mi i Sindikat slali smo požurnice u Ministarstvo, no još uvijek odgovor nije stigao. U međuvremenu, zgrada evidentno propada te se iz prepoznatljive vedute pretvara u ruglo grada. Nadamo se da će se prijenos zgrade što prije riješiti, kako bi mogli izraditi projekte njene obnove te ih kandidirati na europske i nacionalne fondove. Dakako uvjet za to su riješeni imovinsko – pravni odnosi, odgovaraju iz Grada Čakovca zašto Dom Sindikata još uvijek nije gradski. Grad Čakovec već ima planove što će sa zgradom.

Javna namjena

-Zgrada će imati isključivo javnu namjenu, u njoj će se urediti reprezentativna multimedijska dvorana u kojoj bi se održavale konferencije, primanja, sjednice, koncerti i drugo. Manja dvorana koristila bi se za radionice, probe te okrugle stolove, u predvorju bi se uredila izložbena galerija, a preostali uredski prostor koristile bi udruge, otkrivaju nam iz Grada Čakovca.

Osim korisne namjene zgrade u strogom središtu grada koja se za nju planira jednoga dana kada postane gradska, već sada je Dom sindikata jedinstvena je secesijska građevina takvog tipa, unikatna, rekla nam je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec i dodala da je od neprocjenjive vrijednosti. Osim toga spada u kulturno povijesnu cjelinu Grada Čakovca koja je zaštićeno kulturno dobro.

Dom sindikata je izgrađen trgovačkim kapitalom 1903. godine u stilu mađarske secesije kao mjesto okupljanja građanstva. Građena je prema projektu mađarskog arhitekta Ödöna Horvatha, a po narudžbi čakovečkog odvjetnika Rudlofa Wollaka za potrebe Čakovečkog udruženja trgovaca.

Dva je desetljeća dio zdanja bio namijenjen knjižnici i čitaonici, a od završetka Drugog svjetskog rata do danas zgrada je sjedište sindikata.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3593

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije