BOGATA PPONUDA SJEMENJA

VELIK INTERES VRTLARA I HOBISTA Sjeme se strastveno čuva

Od prve minute kako je otvorena razmjena sjemenja u čakovečkoj dvorani Scheier brojni su zainteresirani pohrlili pronaći ono što im treba i što ih zanima za ovu sjetvenu sezonu

Ponuda nije nimalo razočarala, a došli su vrtlari i poljoprivrednici ne samo iz Međimurja već i okolnih županija.

– Bila sam prošle godine na razmjeni jer me zanimalo čime se vi tu bavite i zaključila sam da su ljudi tu toliko strastveni po pitanju čuvanja sjemenja. S obzirom da imam i sama nešto, ove sam godine to i donijela. Imam kružni vrti oko 300 kvadrata i još tisuću i nešto kvadrata ravnih gredica što imam za eksperiment, čuvanje sjemenja i razmnožavanje, otkrila nam je Marcela Velfl, koja je došla iz okolice Križevaca.

Akciju razmjene sjemenja organizirali su Društvo za biološko dinamičko gospodarenje DUGA i Centar dr. Rudolfa Steinera s ciljem poticanja uzgoja i očuvanja domaćih sorti voća, povrća i cvijeća.

-Sjeme je važno. Koja je druga alternativa? To je kupovanje konvencionalnog hibridnog sjemenja za razliku od velike bioraznolikosti autohtonih proizvoda koje imamo. Moram pohvaliti Ministarstvo poljoprivrede jer u Hrvatskoj postoji Zakon o sjemenju, sadnom materijalu i poznavanju sorti poljoprivrednog bilja koji uređuje sustav proizvodnje i stavljanja na tržište sjemenskog materijala, rekla je tom prigodom Dijana Posavec ravnateljica Centra.

Dodala je da je Zakonom uređen pojam „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva” kojim se omogućuje da se to sjeme koristi za vlastite potrebe, u gospodarstvu i da ti plodovi mogu ići na tržište bez da se prolazi komplicirani postupak certifikacije. Razmjena sjemenja i ovoga je puta bila pun pogodak, a osim sjetvenog materijala u ponudi su se našli i razni domaći proizvodi.

Koliko je ova akcija popularna govori i podatak da se slične akcije organiziraju diljem Hrvatske.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3593

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije