KAKAV ZRAK UDIŠEMO

KVALITETA ZRAKA U ČAKOVCU Mjerenja se provode redovito

Grad Čakovec je prošle godine sklopio ugovor za mjerenje kvalitete zraka s jednom zagrebačkom tvrtkom koja će mjeriti razinu onečišćenja zraka u jugozapadnom dijelu Čakovca

Lokacija mjerne stanice je u Zagrebačkoj ulici 87 i mjerenja će se odvijati tijekom ove kalendarske godine, u svakom godišnjem dobu, kontinuirano, u razdoblju od 15 dana.

Mjeriti će se razine sumpornog dioksida, dušikovog dioksida, dušikovog monoksida, ugljičnog monoksida, benzena i lebdećih čestica PM2,5 i PM10 kao i mikro meteorološki pokazatelji primjerice brzina vjetra, smjer vjetra, temperatura, tlak i vlažnost zraka te količina oborina.

– Mjerenja se obavljaju prema odredbama Zakona o zaštiti zraka i u skladu s Pravilnikom o praćenju kvalitete zraka. To su službena mjerenja koje može provoditi za to ovlaštena tvrtka. Rezultate mjerenja za zimsko razdoblje očekujemo, čim im dobijemo objavit će se na mrežnim stranicama Grada Čakovca. Grad Čakovec u svom vlasništvu nema uređaj za mjerenje kvalitete zraka.

– U slučaju da ga kupimo, rezultati njegova mjerenja mogu se koristiti isključivo u informativne svrhe, odnosno očitanja s tog mjernog uređaja, kakva god bila, ne mogu se koristiti za daljnje postupke, već to trebaju biti službena mjerenja temeljem zahtjeva npr. Državnog inspektorata ili Inspekcije zaštite okoliša koje obavljaju akreditirane tvrtke, što Grad Čakovec ne može biti, kažu nam u Gradu Čakovcu.

Dodaju da poduzimaju sve što im je zakonski na raspolaganju kako bi imali realne i točne podatke o kvaliteti zraka pa su stoga usvojili Program mjerenja razine onečišćenosti zraka prema kojem se spomenuta mjerenja i provode.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3592

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije