ČUVAR BAŠTINE

NAŠA TRADICIJA I KULTURA Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec

Na današnji dan, 19. veljače 1954. godine, osnovana je ustanova pod imenom Gradski Muzej Čakovec koji je godinu kasnije, 29. svibnja, otvorio vrata prvog stalnog postava u Starom gradu

Tijekom sedam desetljeća razvoja ustanove – čuvarice kulturno –povijesnog nasljeđa Međimurja – Muzej je rastao i danas je, zahvaljujući najvećem ulaganju Međimurske županije u kulturu ikada – zlatnim slovima upisan u europsku kartu muzeja.

Uz stalne postave i zbirke MMČ-a, u palači Staroga grada, revitalizacijom utvrde dobili smo još jedan ponos kraja – Riznicu Međimurja, muzej nematerijalne baštine. Riznica je, znaju mnogi, trenutno u konkurenciji u izboru za najbolji stalni postav Europe, nakon što ju je struka proglasila najboljim postavom Hrvatske u 2022. godini.

U povjesnici Muzeja Međimurja ostalo je zapisano da je po osnutku ustanova imala dva zaposlenika – direktora i kustosa Aleksandra Schulteissa, akademskog kipara i velikog entuzijasta u očuvanju kulturne baštine, te Stjepana Leinera, administrativnog službenika, fotografa i preparatora.

„U vrijeme otvorenja, muzejski fundus brojio je 854 predmeta formiranih u sedam zbirki, a muzejski prostori zauzimali su 136 kvadratnih metara. Muzej Međimurja Čakovec danas raspolaže s fundusom od gotovo 31.000 predmeta podijeljenih unutar 53 zbirke i zauzima prostor kompletnog Starog grada u Čakovcu. Stari grad Čakovec stavljen je pod zaštitu još u doba Jugoslavije sa statusom kulturno-historijskog spomenika, sukladno rješenju Konzervatorskog zavoda Hrvatske u Zagrebu od 1. srpnja 1955. godine. Povodom 70. obljetnice Muzeja, akademska grafička dizajnerica Rusa Trajkova, izradila je – u duhu konstruktivizma – logo 70. obljetnice MMČ-a koji predstavlja usmjerenost izgradnji i produktivnosti koje prate naš muzej zadnje desetljeće“, kažu u MMČ-u.

U godinu velike obljetnice, Muzej Međimurja Čakovec ušao je novim, značajnim projektom: nakon što je dovršena konstrukcijska sanacija sjevernih krila palače Staroga grada, uskoro će se pristupiti uređenju okoliša, a uz vjetar u leđa koji Muzeju daje Međimurska županija najavljen je početak energetske obnove kuće našeg najvećeg slikara Ladislava Kralja Međimurca.

Memorijalna zbirka posvećena Kraljevoj ostavštini u Čakovcu bit će temeljito obnovljena i sačuvana za nove generacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije