Zagreb trio 19. lipnja nastupa u Čakovcu

Centar za kulturu Čakovec 19. lipnja s početkom u 20 sati u dvorani Zrinski/Scheier u Čakovcu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira koncert na kojem nastupa Zagreb trio.

Trio čine Danijel Detoni na klaviru, Martin Draušnik na violini i Pavle Zajcev na violončelu. Osnovan je 2010. godine, a u svom kratkom postojanju održao je uspješne koncerte na festivalima Trieste prima (2010.), Osorske glazbene večeri (2011.) i drugim hrvatskim gradovima (Rijeka, Pula, Karlovac, Čakovec). Na seminaru u Weikersheimu (Njemačka usavršavali  su se kod članova Vogler kvarteta, kod Gerharda Schulza (Berg kvartet), Heime Müllera (Artemis kvartet) i pijanista Matthiasa Kirschnereita.

Danijel Detoni diplomirao je i magistrirao glasovir na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti (razred Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa), a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa Al-Wadi, Pál Éder, Felix Gottlieb i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na velikom broju festivala u Hrvatskoj i inozemstvu među kojima se izdvajaju Muzički biennale Zagreb, Musica Danubiana (Ljubljana), Dubrovačke ljetne igre, Transeuropéennes (Rouen), Schleswig-Holstein (Hamburg), ReMusica (Priština), Carniarmonie (Udine), Trieste prima (Trst) i drugi.

Svirao je uz poznate simfonijske orkestre, uključujući i simfonijske orkestre Hrvatske i Slovenske radiotelevizije, Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar,  Beogradsku filharmoniju, Pekinški simfonijski orkestar, Budimpeštanske  gudače… Surađivao je s uglednim dirigentima kao što su Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonči Bilić, Mladen Tarbuk, Ivan Repušić, Tomislav Fačini, Oliver von Dohnányi, Lior Shambadal, Tan Lihua, Patrick Fournillier, Zoltán Rácz, Vesna Šouc, Carlo Tenan i Claude Brendel.

Godine 2008. objavio je prvi nosač zvuka s odabranim glasovirskim skladbama svog oca Dubravka Detonija. Iste godine Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Od 2009. podučava na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Martin Draušnik je nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (klasa Maje Dešpalj-Begović) nastavio školovanje za violinistu na Hochschule für Musik u Freiburgu (klasa Latice Honde-Rosenberg) i Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu, u klasi jednog od najpoznatijih njemačkih violinista, Ingolfa Turbana. Također je završio  studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (klasa Aleksandra Miloševa).

Za vrijeme studija u Njemačkoj, svirao je u Simfonijskom orkestru Jugozapadnog njemačkog radija iz Baden-Badena i Freiburga s kojim je nastupao po svim važnijim europskim gradovima i dvoranama. Draušnik je jedan od osnivača gudačkog kvarteta Porin s kojim je osvojio brojne nagrade. Nastupao je u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Njemačkoj, a kao solist je svirao uz Zagrebačku filharmoniju i Ansambl Cantus.

Od 2006. koncertni je majstor komornog ansambla I Virtuosi di Paganini pod umjetničkim vodstvom Ingolfa Turbana, a od 2011. i Zagrebačke filharmonije. Kao koncertmajstor nastupa i sa Varaždinskim, Zadarskim komornim orkestrom te Ansamblom Cantus. U listopadu 2010. postaje asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pavle Zajcev završio je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja i poslijediplomski studij na Muzičkoj akademiji u Baselu u klasi Ivana Monighettija. Održao je brojne recitale, a kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Hrvatski komorni orkestar i Varaždinski komorni orkestar.

Ostvario je snimke za Hrvatski radio od kojih je Koncert za violončelo Pavla Dešpalja osvojio Porina 2001. godine. Od 1997. do  2002. godine svirao je u Zagrebačkom klavirskom triju s kojim je zabilježio pobjede na natjecanjima i osvajao nagrade te pohađao majstorske tečajeve kod gudačkih kvarteta Borodin, Juilliard i Emerson, kao i kod Isaaca Sterna i Leona Fleishera.

Od 2003. do 2010. godine Pavle Zajcev solo je violončelist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a od 2005. docent je za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na inicijativu Hrvatske glazbene mladeži u ljeto 2011. preuzima umjetničko vodstvo novo osnovanog Komornog gudačkog orkestra. Iste godine upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi mo. Uroša Lajovica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije