Međunarodni dan

ČAKOVEC Ljubičastom bojom obilježen Međunarodni dan epilepsije

Povodom Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, zgrada Doma sindikata u centru grada osvijetljena je ljubičastom bojom

Na inicijativu Hrvatske udruge za epilepsiju i u suradnji sa Županijskom bolnicom Čakovec, tako je i grad – srce Međimurja, jedan od svjetskih gradova koji se pridružio obilježavanju 12. veljače.

Ljubičastom bojom izražava se podrška osobama s epilepsijom i zajednički teži podizanju razine svijesti o toj bolesti te poboljšanju kvalitete života oboljelih osoba.

Međunarodni dan epilepsije (engl. International Epilepsy Day) ključna je inicijativa koju će epileptološka zajednica koristiti za podizanje svjesnosti o epilepsiji i za poticanje provedbe 10-godišnjeg Međusektorskog globalnog akcijskog plana o epilepsiji i drugim neurološkim poremećajima (2022.-2031.) (engl. IGAP), Svjetske zdravstvene organizacije (engl. WHO).

IGAP je desetogodišnji plan koji sadrži specifični strateški cilj jačanja javnozdravstvenog pristupa epilepsiji i dva globalna cilja sa zadatkom uklanjanja glavnih nedostataka u liječenju i uključivanju osoba s epilepsijom u cijelom svijetu:

– Do 2031. zemlje će imati povećanu pokrivenost službama za epilepsiju za 50% u odnosu na trenutnu pokrivenost u 2021.

– 80% zemalja će razviti ili ažurirati svoje zakonodavstvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava osoba s epilepsijom do 2031.

Jedna od ključnih prepreka, za postizanje ovih globalnih ciljeva specifičnih za epilepsiju, su niske razine zdravstvene pismenosti i visoke razine nerazumijevanja i pogrešnih predodžaba o epilepsiji. Taj se nedostatak znanja pretvara u društvenu stigmu i isključenost te dovodi do diskriminacije osoba s epilepsijom na svim razinama društva.

Na primjer, na poslu, u školi ili u zajednici. Nedostatak znanja također može pridonijeti izazovima u pristupu liječenju zbog pogrešnih dijagnoza, neprikladnih odluka o liječenju, neadekvatnog pružanja skrbi i nedovoljne podrške za osobe s epilepsijom i one koji o njima brinu. Zapravo, zbog stigme koja okružuje epilepsiju, u mnogim dijelovima svijeta oboljeli ne žele potražiti skrb.

Stoga je ovog #EpilepsyDay-a, želja poboljšati razinu znanja o epilepsiji među svim sektorima društva, tražeći od ljudi s epilepsijom i onih koji o njima brinu da podijele svoje putovanje s epilepsijom.

Obilježavanja su samo neke od niza inicijativa kojima se želi utjecati na poboljšanje kvalitete života osoba s epilepsijom te rušenje predrasuda i stigmatiziranja oboljelih od ove bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od epilepsije u svijetu boluje oko 50 milijuna ljudi, dok se u Hrvatskoj broj oboljelih kreće oko 40 tisuća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije