NOVA POSKUPLJENJA

NEMA MIRA Od utorka opet poskupljuje gorivo

Ako vam je auto na rezervi, napunite ga do čepa

Prema važećoj vladinoj formuli za izračun cijene naftnih derivata, benzin će poskupjeti za tri centa, a dizel i plavi dizel za pet.

Nova cijena eurosupera 95 bit će 1,45 eura, eurodizela 1,48, a plavog dizela 94 centa.

“Pa puno je i ovako, i ovako je previše”, rekla je Manda. “Čujte moram kupiti, kupim gorivo, ali teško je, teško je za penzionere, ali što ćete”, dodao je Zoran.

“Tko ima auto ima i za gorivo, da ode gore i 15 centi”, poručio je Ilija. “Ići ćemo tankati kod Slovenaca ako kod njih bude jeftinije, ako kod njih bude isto tako skupo, to znači da tako mora biti”, izjavio je Đuro.

Puni tank prosječnog spremnika od 50 litara od utorka će biti skuplji za euro i pol vozite li se na benzin, i za čak dva i pol eura vozite li dizel, piše Dnevnik.hr

Dizel bi tako u mjesec dana mogao poskupjeti za čak 10 centi, ili nekadašnjih 75 lipa. Nije malo, pogotovo kad znamo da dizel pokreće cijelu ekonomiju.

“Ako se trend s povišenjem cijena nastavi, doći će do povišenja cijena u prijevozu”, objasnio je Zdravko Bubnić, iz Ceha prijevoznika pri HOK-u te dodao da bi to u konačnici moglo značiti i više cijene proizvoda.

Pitanje je hoće li zbog nemira na Bliskom istoku cijene i dalje rasti.

“Ono što je za sada utješno da se cijene nisu puno više digle, jer dok su počela ta neprijateljstva očekivalo se da će burza i tržište eksplodirati, ali ništa se nije dogodilo odnosno došlo je do malog pomaka cijena koja je isključivo rezultat viših vozarina i osiguranja brodova koji prolaze tim područjem”, napomenuo je Davor Štern, stručnjak za energetiku, piše Dnevnik.hr

I jedan potez na tom području dovoljan je da se već sutra miješa novi špil karata.

“Ako dođe do većeg sukoba onda nema predviđanja onda su svi scenariji mogući, a jedini koji je najsigurniji je da će doći do ogromnog povećanja cijena”, kazao je Štern.

Za sad mirni možemo biti što se i dalje vozimo jeftinije od Austrijanaca, Talijana, Nijemaca, ali njihove su plaće veće, pa kad se sve zbroji i oduzme – njihov je spremnik na pola pun, a naš na pola prazan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije