LESKOVEC – ROBADJE

MLADEN NOVAK Tko se tu pravi lud? Asfalt je raspucan, a sad je dokrajčen

Vaplenica je predio na granici Leskovca i Robadja

Njome prolazi cestica koja je mještanima Robadja prečica na putu do Štrigove. Skraćuje im put za više od dva kilometra. No ona je postala prečica i onima koji ne bi smjeli prolaziti – teškoj mehanizaciji, kamionima i autobusima. I tako je počeo stradavati asfalt.

Prije tri mjeseca, tijekom sjednice Općinskog vijeća Štrigove, na problem je upozorio Mladen Novak iz Robadja, uz poruku: “Moramo prvo naučiti kako sačuvati postojeće ceste.” Nažalost, obistinilo se ono od čega je strahovao. Nazvao nas je 30. siječnja i pokazao što se dogodilo vikend ranije.

– Možda će netko reći: “Pak se pameten dela.” Ja se ne želim promovirati, ali netko mora upozoriti prije nego nam sve spoteru. Asfalt je dosad bio raspucan, ali ovaj vikend je dokrajčen! Netko je krenuo u strminu s natovarenim kamionom. Vjerojatno se nije mogao uspeti, nije na vrijeme prešaltao. Onda se počeo zaginjati pa je sišao s asfalta da zahvati bankinu i na kraju je sve razrovao – ispričao nam je. Cesta je doista uništena na više mjesta.

Neka idu u Njemačku…

Kaže kako su mještani Robadja ovaj asfalt čekali desetljećima te su ga i dočekali prije 15-ak godina. U to se vrijeme više nije smjelo sakupljati novac po kućama. Mještani Robadja, dio mještana Leskovca te neki koji imaju vinograde u Robadju su stoga sudjelovali dobrovoljnim prilozima. Od priloga pak su se suzdržali upravo oni koji imaju najviše automobila, dodaje.

Zlo je krenulo kad su ovuda počele prolaziti teške dizalice na putu do vidikovca. I oni su zapeli te ih je izvlačila još teža mehanizacija. Ovuda su se potom navadili prolaziti kamioni s građom, a i turistički vodiči autobusima krate put preko Vaplenice. Cesta pak ima jednu “falingu” – ispod nje, na sredini brijega, izvire voda te stoga bude mekana.

– Općina Štrigova je reagirala, ovo nije zamjerka vlastima, već nekulturnim vozačima. Postavljen je znak zabrane prometovanja vozilima težima od 7,5 tona koji je potom zamijenjen zabranom prometovanja za kamione i autobuse. To znači da je taj kamiondžija ovaj vikend prošao unatoč zabrani prolaska. Neka to napravi u Njemačkoj… Ukupna mu je težina bila veća od 20 tona, tko se tu pravi lud? – kaže ogorčeno, gledajući oranicu, a ne cestu na Vaplenici.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3589

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije