ČAKOVEC

DVORANA SCHEIER Predstavljeno 21. kolo Biblioteke ‘Insula’

Dvorana Scheier u utorak navečer bila je premala za sve ljubitelje književnosti i pisane riječi

Naime, predstavljeno je novo, 21. kolo Biblioteke “Insula” koju izdaje Grad Čakovec, a čiji je cilj omogućiti još neafirmiranim autorima iz Čakovca i Međimurja tiskanje njihovih djela.

U kolu za koje je natječaj objavljen prošle godine, prijavilo se 15 autora, a Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca odabrala je pet najkvalitetnijih.

To su znanstveni rad Roberta Slunjskog i Andrije Bacingera “Stanovništvo Međimurja”, znanstveni rad “Kaj si betežen” Blanke Lozić, zbirka pjesama “Krojeći riječi” Patricije Kozar, zbirka priča “Dnevnik jedne Kamilice” Željke Novak te poezija “Noćna ludila” Erika Prepelića, najboljeg u kategoriji mladih autora do 25 godina.

Kako je u uvodnom obraćanju istaknula gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, naš je grad jedan od rijetkih koji ima ovakvu biblioteku, a u njoj su svoje prve radove objavili neki danas nacionalno poznati autori. Mnogi Čakovčani i Međimurci vole pisanu riječ, brojni su oni koji pišu, no rijetki se odluče svoje zapisane radove podijeliti s drugima.

Ova biblioteka zamišljena je upravo kako bi potaknula i omogućila građanima da objave svoje radove te ih afirmirala kao autore. U mnogima od njih koji su se odlučili javiti na natječaj prepoznat je talent i kvaliteta, te su njihova djela obogatila sve nas.

Dosad je objavljeno 68 knjiga, što je najbolji pokazatelj da naši građani imaju što za reći. Gradonačelnica je pritom čestitala svima koji su ove godine sudjelovali u natječaju, posebno onima čija djela su tiskana i tom prigodom predstavljena, kao i svima koji su svih ovih 20-ak godina pridonijeli Biblioteci.

Urednik Biblioteke “Insula” Miroslav Gakić rekao je da je kroz ruke Komisije za nakladništvo prošlo mnogo radova naših sugrađana i da je često bilo teško izabrati najbolje.

U Biblioteci su izdani znanstveni radovi, zbornici, drame, slikovnice, romani, zbirke pjesama, epigrami, publicistički radovi i drugo. Biblioteka je s godinama rasla, obogaćivana je i oplemenjivana.

Prošle je godine tako uvedena nova kategorija za mlade do 25 godina, kojoj je cilj mlade autore potaknuti na pisanje. Sve u svemu, neki od autori čija su djela objavljena unutar prepoznatljivih korica “Inusule”, danas su poznati pisci, čija se djela čitaju i osvajaju nagrade.

Svaki od autora predstavio se čitajući dijelove iz svojih knjiga, a nakon promocije djela su i potpisivali. Spomenimo kako će ovogodišnji natječaj za objavljivanje radova u Biblioteci “Insula” biti objavljen tijekom veljače.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije