ČAKOVEČKI UMIROVLJENICI

MJERI SE ŠEĆER I TLAK Naglasak na prevenciji i individualnom pristupu 

Umirovljeničke godine mogu biti zlatno doba života, ali kako bismo uživali u njima u punini, ključno je voditi brigu o svom zdravlju

Mjerenje razine šećera i krvnog tlaka postaje neizostavan dio ove brige, pružajući umirovljenicima temelj za aktivno i sretno starenje. To jako dobro znaju članovi Udruge umirovljenika Grada Čakovca koji su i danas u prostorima Obiteljskog centra u Čakovcu organizirali program Kontrole i prevencije šećerne bolesti.

– Mjerenja obavljaju patronažne sestre Doma zdravlja Čakovec, sestra Marija Žinić i sestra Jasna Bacinger koje u neposrednom kontaktu s našim članovima provode savjetovanje i prevenciju šećerne i drugih bolesti. Želimo iskazati zahvalnost patronažnim sestrama Doma zdravlja, Ljekarni Čakovec na novčanoj donaciji od 400 eura koju smo namijenili nabavi trakica za kontrolu šećera, triglicerida i kolesterola. Također, ovom prilikom želimo zahvaliti i Obiteljskom centru Međimurske županije čija su nam vrata uvijek otvorena kada trebamo prostor za provođenje nekih naših aktivnosti, rekla je predsjednica čakovečkih umirovljenika Franciska Ćetković.

Umirovljenici kažu kako im je ovo vrlo značajno, upravo zbog toga jer putem ovakvih kontrola imaju individualniji pristup, a koji u konačnici znači prevenciju.

Umirovljenici su često izloženi većem riziku od razvoja kroničnih bolesti, među kojima su dijabetes i visoki krvni tlak na vrhu liste. Redovito praćenje šećera i krvnog tlaka ne samo da pomaže u prevenciji tih bolesti, već omogućuje i rano otkrivanje i kontrolu, smanjujući rizik od ozbiljnih komplikacija.

Dijabetes tipa 2 često pogađa umirovljenike, ali praćenje razine šećera u krvi pruža ključnu polugu za kontrolu. Kontinuirano praćenje omogućuje pravovremene prilagodbe prehrane, tjelesne aktivnosti i terapije lijekovima, čime se održava optimalna razina glukoze i smanjuje rizik od dijabetičkih komplikacija.

Visoki krvni tlak često je tih neprijatelj koji vreba, no praćenje ovog parametra pomaže u identifikaciji i poduzimanju preventivnih mjera. Promjene u prehrani, redovito vježbanje i pravilno propisani lijekovi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog krvnog tlaka, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanih udara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije