INDEKS RAZVIJENOSTI

SVETI JURAJ NA BREGU Proglašeni razvijenima, no to će nešto i koštati

Vlada RH je početkom godine usvojila novu, petogodišnju odluku kojom se općine, gradovi i županije razvrstavaju prema stupnju razvijenosti

Indeks razvijenosti (od 1 do 8) određuju stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi po stanovniku, stopa obrazovanosti i indeks starenja. Općina Sveti Juraj na Bregu napredovala je sa stupnja 5 na 6. Ispred su samo Strahoninec i Prelog (7) te Šenkovec i Čakovec (8).

– Ponosni smo na ovaj napredak koji pokazuje da se ipak nešto događa kod nas. Prije smo imali nizak prihod po glavi stanovnika. No turizam i poduzetništvo su nas digli – kaže načelnik Anđelko Nagrajsalović.
No postoje i negativne posljedice. Država je dosad sufinancirala 25 posto cijene pohađanja dječjeg vrtića. Sad će udio države pasti za nekih 8 posto i to će trebati premostiti iz općinskog proračuna. Isto važi i za prijavu na natječaje, jer kad si razvijeniji manje dobivaš…

– Na skoru sjednicu Općinskog vijeća idemo s novom punom ekonomskom cijenom vrtića. Mi sve sufinanciramo s pola iznosa; i naše i vanjske. No počeli su nas ispitivati roditelji koji voze djecu u druge vrtiće. Naime, tamo je cijena porasla, jaslice su otišle do 400 eura, te im je ono što mi izdvajamo postalo premalo – kaže načelnik.

Stigao je i projektantski troškovnik za dogradnju vrtića u Brezju “težak” 2,3 milijuna eura. Načelniku je pao mrak na oči… Natječajem je prije dvije godine dobiveno 660 tisuća eura, ali prema procjenama koje su danas “stara šalata”. Stoga će tražiti dodatni novac od ministarstva.

– Uskoro ćemo dobiti građevinsku dozvolu i raspisati javnu nabavu za dogradnju vrtića. Očekujem da najniža ponuda bude ispod dva milijuna eura!


*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije