NEZADOVOLJSTVO

BIJELI ŠTRAJK NA SUDOVIMA Priključio se i čakovečki sud

Priključio se i čakovečki sud, odgođena su ročišta

Od početka prošloga tjedna na hrvatskim sudovima traje takozvani „bijeli štrajk” sudaca kojima su se pridružili i državni odvjetnici. Mjere su to upozorenja, a zbog nezadovoljstva jer nije postignut dogovor s Vladom Republike Hrvatske.

– Iz Vlade RH niti Ministarstva pravosuđa i uprave nije stigla nova ponuda kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. Razgovori s predstavnicima izvršne vlasti se nastavljaju, no budući da obje strane u ovom trenutku ostaju pri svojim stavovima, mjere upozorenja počinju po najavi. Dođe li do dogovora kojim bi se ispunili zahtjevi UHS-a, mjere će se prekinuti i prije najavljenog datuma, stoji na stranicama Udruge kao i najava da će mjere biti na snazi do 2. veljače ili do postizanja dogovora.

– Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme. Odaziv je prema dostupnim podacima 80 posto, a u nekim gradovima čak i sto posto.

-Mjere upozorenja sudaca na Općinskom sudu u Čakovcu odvijaju se sukladno uputi predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 22. siječnja 2024.

Sva ročišta koja su određena u razdoblju trajanja mjera upozorenja mogu se odgoditi, s time da se strankama odredi novi termin ročišta. U predmetima u kojima se ročišta neće održati potrebno je o tome prethodno poslati obavijesti strankama i punomoćnicima.

U predmetima u kojima stranke nemaju punomoćnika (odvjetnika), a zbog kratkog roka, ne može se obavijestiti stranku o odgodi ročišta, ročište se treba održati.
Preporuka je rješavati predmete u kojima građanima prijeti nenadoknadiva šteta, odgovaraju nam iz čakovečkog Općinskog suda.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije