strani investitori

NOVI NAČIN NAPLATE CESTARINE Kućice odlaze u povijest, objavljeni detalji

Hrvatska bi novi sustav naplate cestarina trebala dobiti do 2026. godine. Izabrana je ponuda slovačkog SkyTolla i češkog TollNet investitora

Hrvatske autoceste (HAC) u petak su objavile da su za izvođača novog sustava naplate cestarina i nabavu rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuditelja u kojoj su slovački SkyToll i češki TollNet, koji su ponudili cijenu od 79,9 milijuna eura (bez PDV-a), s rokom završetka dvije godine od sklapanja ugovora, piše dnevnik.hr.

“U postupku pregleda i ocjene odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda Zajednice ponuditelja SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka, i TollNet a.s., Prag , Češka, s cijenom ponude bez PDV u iznosu od 79,91 milijun eura s rokom dovršetka radova od 24 mjeseca od sklapanja ugovora”, navodi se u priopćenju.

Inače, HAC je početkom travnja prošle godine objavio natječaj, a sredinom srpnja izvijestio da su za novi sustav naplate cestarine pristigle ponude 10 izvođača, a vrijednost tih ponuda kretala se u rasponu od 79,9 do 244,5 milijuna eura bez PDV-a.

Novi sustav

Iz HAC-a u današnjem priopćenju podsjećaju da će novi sustav naplate cestarine koristiti dvije postojeće i u svijetu provjerene tehnologije – DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu cestarine korisnicima ENC uređaja; te ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih pločica vozila) za naplatu cestarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila.

Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila, odnosno nema zaustavljanja na naplati čime se povećava protočnost, ističu iz HAC-a.

Sredstva za uvođenje novog sustava naplate cestarine, a koji će biti uveden na svim autocestama u Republici Hrvatskoj (autoceste pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj), osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), zaključuje se u priopćenju HAC-a, navodi dnevnik.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije