Kotoriba: Obilježeno Tijelovo uz euharistijsko slavlje i procesiju

Tijelovo je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan.  Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Blagdan koji nazivamo Tijelovo svetkovina je Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Tako je u četvrtak 7. lipnja na svetkovinu Tijelova vlč. Marijan Horvat predvodio svečano euharistijsko slavlje u 8 sati u Crkvi 7. žalosti Bl. Djevice Marije i Sv. Križa , a nakon toga i tijelovsku procesiju Kotoribom.

Kotoriba je jedna od rijetkih međimurskih sredina u kojoj ta tradicija nije bila dokinuta. U nju su uključeni vjernici od onih najmlađih pa do onih najstarijih. Posebno dojmljivo djeluju djeca u bjelini koja ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta bacaju cvjetne latice.

Molitva je održana kod četiri mjesna svetišta, a baldahin “nebo” su naizmjenično pridržavali i nosili pripadnici općinskih udruga.

Kao što znamo procesija simbolizira ljudski život, ljudski hod na ovoj zemlji.No ova procesija nije kao i svaka druga jer je u njezinom središtu Presveti Oltarski Sakrament.Na čelu Tijelovske procesije je kadionica, nakon koje je križ, pa zatim ostali ministranti, pa djeca u bjelini i prvopričesnici sa laticama ruža, pa zatim svećenik sa Presvetim, iza svećenika je zbor, pa vatrogasci, članovi KUD-a, pa žene i na kraju muškarci.

Nošenje neba u procesiji, od crkve pa do pila Svete Magdalene nose mladi.Vatrogasci nose do pila Presvetog Trojstva, članovi KUD-a do kapelice Kraljice Mira, članovi pastoralnog vijeća do križa na kraju Školske kod crkve.

I od svake grupe po jedan nose od križa pa do oltara u crkvi.Kada se vratimo u crkvu sa procesije slijedi blagoslov sa Presvetim i ovo je ujedno kraj našeg slavlja.Poruka koju ova tijelovska procesija nosi je jako jednostavna. Bog nije rezerviran samo za crkvu i samo za pola sata tjedno, već Bog treba biti uvijek s nama kroz cijele naše živote, ili bolje rečeno mi trebamo uvijek biti s njim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije