IMAO JE SAMO 27 GODINA

NEZADOVOLJNI PRESUDOM ‘Našeg sina Krešu nam nitko neće vratiti…’

Radomir i Dragica Grujić iz Čakovca komentirali su presudu za smrt svoga sina u varaždinskoj bolnici

Čakovčanin Krešimir Grujić imao je samo 27 godina. Bio je vedar, živio je život punim plućima. Po struci bio je informatičar, a naročito je volio skakati padobranom. No, odmalena, od druge godine života mučili su ga hemoroidi. Nažalost, kobne 2009. godine pošao je na rutinsku operaciju u Opću bolnicu Varaždin i… Nikad se nije vratio kući. 

Nakon dugogodišnje sudske trakavice, u listopadu 2022. godine donesena je pravomoćna sudska odluka. Njome je kirurg Zdravko Dolovski proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Osuđen je na 14 mjeseci zatvora, od čega šest mjeseci mora “prosjediti” u zatvoru, dok je preostalih osam mjeseci uvjetno. 

O konačnom ishodu sudskog processa javnost je izvijestilo Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu, a mi smo posjetili roditelje Radomira i Dragicu Grujić koji su nam ispričali svoju bol.

Htio je živjeti

– Nismo zadovoljni presudom. Izgubili smo sina pa nikako ne možemo biti zadovoljni. Da je presuda donijeta prije 12 godina imala bi mnogo veću težinu nego danas. Krešo je bio tako pun života, kad bi me zagrlio kazao bi: “Starka, kak je lepo živeti! Tako me ponekad zvao…” Na operaciju se odlučio jer je imao hemoroide od druge godine života. Bavio se padobranstvom, a krvario je, teško mu je bilo. Samo je htio kvalitetniji život.

No, i svojih 27 je proživio kao da se žurio živjeti. A što se tiče onoga što se dogodilo, stvar je u tome da je Krešu trebalo ranije otvoriti jer je krenula upala potrbušnice. Iako je izvana izgledao dobro trebali su gledati slike, a ne samo čitati nalaz. Da je operiran u Čakovcu ovo se ne bi dogodilo, ne bi krivo protumačili nalaz, to jest Krešino pravo stanje – preuzela je riječ gospođa Grujić. 

Objavivši da je Županijski sud u Osijeku usvojio njihovu žalbu, povisivši prethodno dosuđen uvjetni dio kazne za dva mjeseca, u Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu opisuju krivnju varaždinskog kirurga:

– Optuženik je proglašen krivim da je kao liječnik kirurg primijenio očito nepodoban način liječenja 27-godišnjeg pacijenta prilikom i nakon operacije hemoroidalnih čvorova te propustio primijeniti mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, uslijed čega je pacijent preminuo – objavilo je Odvjetništvo. 

Radomir Grujić

Netko se izvukao?

Radomir i Dragica Grujić kažu da su se tužitelji, tj. Odvjetništvo, izrazito trudili. Svjesni su i činjenice da je ovo pomalo jedinstven ishod, da neki liječnik bude osuđen na kaznu “pravog” zatvora zbog greške u liječenju. No, svejedno ih nešto muči…

– I u Odvjetništvu su nam rekli da ne pamte ovakav ishod. No, nama je žao što se uspio izvući onaj drugi, koji je imao boljeg odvjetnika. Nije da nije i on kriv, ali prava je istina da je osuđeni doktor Dolovski slušao hijerarhiju. A kad je konačno progovorio o svemu bilo je prekasno i više mu nitko nije vjerovao – kažu nam supružnici Grujić, komentirajući presudu kirurgu Dolovskom koji je tada, 2009. godine, s 39 godina života smatran mlađim kirurgom.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.533

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije